Кърменето е един от най-специалните моменти в живота на много майки. Докато жената кърми, тя създава специална връзка със своето дете, осигурява му незаменими вещества, успокоява го и подсилва имунитета му.

Много от майките в последните години, преминават специални курсове по кърмене, но сякаш не обръщат толкова голямо внимание на хранителния си режим през този период. Затова в днешната статия, ще наблегнем, именно на тази тема.

Какво количество храна трябва да приемам в този период

Много от по-възрастните дами, са на мнение, че жената, в този период, трябва да приема голямо количество храна, за да произвежда повече кърма и да е по-здрава. Това обаче не е съвсем вярно.

По време на кърменето, се горят не малко калории, а съответно се повишава и гладът. По време на кърмене е важно да се храните разнообразно и балансирано, но това не означава, че трябва да приемате огромни количества храна.

Женските тела са дарени с възможността да произвеждат кърма. Това е натурален процес, за който не се изисква голям енергиен прием. Освен това, по време на бременността се трупат килограми, които обикновено се свалят доста бавно, защото тялото ги използва в помощ на кърменето.

Така че изводът е, че не трябва да увеличавате храната, но и в никакъв случай не трябва да се подлагате на диети в периода на кърмене.

Кои храни са най-подходящи за кърмещите

Добре е храната, която приемате да е съставена от бавни въглехидрати, мазнини и протеини. Не залагайте на сладките и чипсовете, колкото и изкусителни да ви се струват.

Тялото ви има нужда от витамини и минерали, както и от енергия, която да се използва продължително време от тялото. Заложете на плодове и зеленчуци, поне 4 или 5 пъти на ден, ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, защото те ще се разграждат постепенно от организма. Старайте се да си осигурявате високопротеиново хранене 2 пъти или 3 пъти дневно.

Млечните храни, богати на калций, също са важни, но се старайте те да бъдат нискомаслени. Добре е да имате чести междинни хранения, но те да не са висококалорични.

Най-подходящи са: киселото мляко, варените картофи, пълнозърнест хляб, банан или друг плод. Постарайте се да избягвате шоколада и десертите, съдържащи много шоколад.

В него се съдържа известно количество кофеин, който може да подейства ободряващо на вашето бебе и да повлияе на неговия режим. Това означава, че и кафето също трябва да се ограничи – за допустимо количество в този период се смята 1 нормално кафе на ден, поне 2 часа преди кърмене.

Чаша вино или малко бира 1 – 2 пъти в седмицата също не биха навредили на бебето.