Близо 50% от бъдещите майки страдат от главоболие по време на периода на бременността. Около 20% от жените, потърпевши от този проблем, страдат от главоболие и след раждането.

В тази статия, ще ви разгадаем на какво се дължи главоболието, опасно ли е и може ли да се лекува.

На какво може да се дължи главоболието през различните етапи от бременността

За да решим, даден проблем, трябва първо да разберем неговия произход. Така е и в този случай – главоболието при бременните може да е породено от много и различни причини. То може да възникне в началото или в края на бременността, или пък да продължи през цялата бременност, а и след това.

Причини за главоболието през първи триместър

В първият триместър от бременността организмът на жената, тепърва, се „запознава“ със самия процес на износване на плода. Тялото преминава през значителни хормонални проблеми, промяна в теглото и т.н.

Много често, главоболието през този период е породено от стреса, през който преминаваме. Силната емоция, също може, да доведе до главоболие.

Други причини, на които може да се дължи са:

  • Ниски нива на кръвната захар;
  • Дехидратация;
  • Проблеми със съня;
  • Промени в зрението;
  • Небалансирано хранене;
  • Рязко спиране на кофеина;
  • Липса на физическа активност и разходки на открито.

Причини за главоболието през втори и трети семестър

От средата до края на бременността, бременните често усещат мускулно напрежение и стягане. Не рядко, като усложнения могат да възникнат т.нар. гестационен диабет и патологично повишаване на кръвното налягане.

Тогава главоболието е симптом на, по-горе споменатите, усложнения.

Главоболието през втори и трети триместър не е толкова често срещано, като обикновено, то засяга дамите в началото на бременността, а след това отшумява.

Опасно ли е

Главоболието може да е досадно, а дори и мъчително, но не е опасно и не вреди на бебето. Все пак, е добре да знаете, че макар и по-рядко, то може да е симтом на някое усложнение или хормонален дисбаланс.

Затова, споделете за проблема с лекарят, който проследява вашата бременност, за да получите индивидуална препоръка за изследванията, на които трябва да се подложите.

Как да се справим с главоболието

Добре е да бъдете по-бдителни за нещата, които вършите през деня, режимът ви на сън и хранене. Възможно е да установите закономерност между някоя от обичайните ви дейности през деня и главоболието.

Старайте се да си осигурявате поне 8 часа сън и се хранете редовно. Установено е, че някои храни като бобовите култури, ядки и шоколад могат да го предизвикат.

Важно е, също така, да се хидратирате редовно.

Разходките на вън и леките упражнения, също могат да облекчат главоболието.