Как да се храним правилно – да ядем месо, риба и да пием мляко или да се придържаме към принципа на вегетарианството?

Как да си направим пикник сред природата – да си изпечем кебапчета или да събираме гъби в шумна компания?

Днес не само привържениците на здравословния живот, но и експертите не могат да стигнат до еднозначно мнение, кое е най-доброто за човека.

Ябълката на раздора в здравословното хранене е белтъкът – растителен или животински.

Кой е по-полезен, колко може да се яде, и истина ли е, че не всички белтъци са еднакви.

Кои са най-разпространените митове за белтъчната храна?

Въпросът е риторичен – на кой му трябва белтък?

Нито една програма за отслабване, нито една книга за здравословно хранене не забравят да споменат, че белтъкът е необходим на всички.

Това е основата на балансираното меню.

Ще ви предложат стотици варианти на протеиновата коктейли за растеж на мускулна маса, най-добрите рецепти за белтъчни закуски.

И ще ви разкажат как да избирате храни с максимално количество белтък.

Белтъкът дава допълнително усещане за ситост и тухлата, която е необходима за изграждането на целия организъм.

Без него костите и зъбите няма да са здрави, а кожата гладка и равна.

Кои митове за белтъците ни пречат да постигнем хармония?

1. Растителният белтък отстъпва на животинския

Един от основните аргументи на противниците на вегетарианството е, че ако се храним само с растителна храна, е почти невъзможно да си набавим необходимото количество белтък.

А това означа, че храненето априори не може да е полезно.

Интересното е, че растенията могат да синтезират от почвата, въздуха и водата, докато животните получават белтъци само от растенията.

Затова пред нас стои изборът – да употребяваме белтъци директно, тоест с растителен произход.

Или по заобиколен път, като ядем месото от животни, с които са се хранили растенията и са усвоявали хранителни вещества от тях.

Факт!

До средата на 50-те години на миналия век в трактатите за здравословно хранене основен и най-ценен източник на белтък в хранителния режим на човека беше месото.

Доколкото в него влизат 8 основни аминокиселини, необходими на човека.

Но днес експертите по здравословен начин на живот са на мнение, че растителната храна по нищо не отстъпва на животинската.

В нея също се съдържат 8 аминокиселини и се усвояват много по-добре.

2. Колкото повече белтък, толкова по-фино тяло

Всъщност, ако постоянно ядем много белтък, няма да напълнеем, а ще отслабнем.

В здравословното меню е най-важен баланс на хранителната триада – тоест на белтъци, мазнини и въглехидрати.

Не трябва белтъците да се заменят с въглехидрати или с повече мазнини.

Но ако желаете да обогатите с белтък своя организъм, можете да замените с протеин част от въглехидратите.

Вместо допълнителен сладкиш или торта хапнете кисело мляко или порция извара. Това е действително полезно.

3. Релефните мускули означават повече белтък

Повечето спортисти вярват, че е невъзможно увеличаване на мускулна маса без протеинови коктейли.

Но това не е така.

Всъщност няма голямо значение, откъде си набавяте белтъци – от пилешки гърди или от специален коктейл.

Най-важното е да се употребява в достатъчно количество и да се продължи активно да се спортува.

Сами по себе си белтъците не създават релеф, те само подпомагат този процес.