В Гърция се обсъждат вариантите как до страната да се допуснат туристи, без да се увеличава риска от разпространение на COVID-19.

Гръцкият министър на туризма обмисля да въведе изискване за здравен сертификат, който да e издаден не по-късно от 72 часа преди пристигането в Гърция.

Без здравен сертификат няма да ни пуснат да влезем в Гърция

Документът трябва да се основава на отрицателен тест за коронавирус и в него трябва да е вписано, че пътуващият до Гърция не е заразен.

Това ще важи за пътуванията по въздух, без издаден такъв сертификат, туристите няма да бъдат допускани до Гърция.

Част от хотелите ще бъдат за поставяне под карантина на туристи, за които се установи, че са заразени с коронавирус.

Такъв хотел ще трябва да има във всеки един гръцки курорт. Министерството на туризма ще плаща наем за тези хотели на собствениците.

По плажовете шезлонгите ще бъдат подреждани така, че да има достатъчно разстояние, за да е спазено изискването за социална дистанция.

Все още без правила за пътуващи с личните си автомобили до Гърция

Протоколите за туристическите пътувания вече са изготвени от Министерството на туризма на Гърция, но предстои обсъждане на някои детайли с Комисията по контрол и опазване на общественото здраве, след което ще бъдат представени на туристическите агенции и на хотелите за запознаване и одобрение.

От съобщението за новите протоколи в гръцките медии не става ясно какви ще бъдат правилата за самостоятелните туристи, които пътуват със семейството си, например, за плаж до курортите в Северна Гърция.

В този случай не става въпрос за организирано туристическо пътуване, а просто влизане в страната с автомобил и посещение на плаж, дали ще има по-специални правила и ще бъдат ли разрешени изобщо подобни пътувания, не става ясно от публикацията в гръцката медии.

Все пак подобни пътувания не са със съществен принос за гръцката икономика и затова в името на защита от коронавируса.

Гръцките здравни власти е възможно да ги забранят и тази година посещението на Гърция с личен автомобил със семейството да не е възможно.

Също няма яснота дали ще има разграничаване между граждани на ЕС и в истинския смисъл на думата чужденци – от държави извън съюза.