По време на разпространението на коронавирус епидемията във Великобритания са регистрирани няколко случая на палежи на антени на мобилни оператори, а в интернет масово се разпространяват различни конспиративни теории.

Връзката между коронавируса и 5G – опасна безсмислица

Началникът на политическия кабинет на министъра председателя на Великобритания Майкъл Гоув определи тази информация за опасна безсмислица.

Привържениците на конспиративните теории твърдят, че 5G технологията или предизвиква симптоми на коронавирус, или по някакъв начин допринася за неговото развитие. Отбелязват, че самият на факт на съществуването на 5G мрежа в град Ухан е доказателство за тези предположения.

Заради това служителите на британски телекомуникационни компании, дори започнаха да получават заплахи и оскърбления. В отговор от Facebook и Youtube обявиха, че ще отстраняват съдържание, което свързва коронавируса с 5G.

Експертите, сред които и доцент по клетъчна микробиология в Университета Рединг, отхвърлиха тези твърдения като пълна глупост.

Един от ключовите моменти е, че вирусите и радиовълните са 2 различни, изобщо несвързани помежду си неща и свързването им е напълно безсмислено.

Вирусите са миниатюрни частици генетичен материал, „увити” в слой мазнини и белтъци. Те нямат никакъв метаболизъм и не могат да се размножават, без да предизвикват инфекции.

Радиосигналите 5G – това са електромагнитни вълни много сходни на тези, които вече се използват в мобилните телефони. Електромагнитните вълни са едно, а вирусите са съвсем друго.

Участниците в кампанията против 5G проведоха демонстрации в много държави в Европа, като твърдят, че новата технология крие опасност за здравето на хората, които са до антените на мобилните оператори.

Изграждането на 5G – безопасно за здравето на хората

Международната комисия по защита от нейонизиращо лъчение тества високочестотната версия 5G, която ще се използва в Европа. Стига се до заключението, че на нивата, използвани в мобилните мрежи, тази технология не носи реални рискове за хората.

Също Агенцията по обществено здраве на Великобритания обяви, че няма никакви убедителни доказателства, че 5G влияе неблагоприятно на здравето на хората.

У нас също се разпространяват слухове за 5G и връзката с коронавируса, но да се стига до тормоз на служители на мобилни оператори, по-скоро не.

Любопитно бе само изпратеното писмо от кмета на община Русе до директорите на трите мобилни оператора у нас, със запитване дали предстои изграждането на мрежа на територията на общината.

След публикуваното на писмото в социалните мрежи от самия, той бе залят от вълна от подигравки – как може да си мисли, че точно в Русе се правят 5G мрежа.