Изявление на министърът на туризма от днес предизвика огромна вълна от недоволство в социалните мрежи във връзка с мярката да се налага 14-дневна задължителна карантина на всеки български гражданин, който отиде на плаж в Гърция, макар и за един и после се обърне обратно.

Защо отказват да отменят карантината при плаж в Гърция

Призивът на министърът на туризма е да подкрепим тази година хотелиери и ресторанти по морето, като избягваме пътувания в чужбина.

С цел превенция българи да не ходят в Гърция  и Турция на почивка през лятото се налага тази задължителна карантина, която е със заповед-предписание, което се дава още при влизането на граничния пункт.

Вчера се появиха слухове в социалните мрежи въз основа на публикация в гръцки сайт, че между външните министри на България и Гърция е сключено споразумение за двустранно избягване на двуседмичната карантина, което да влезе в сила от 1 юли.

Ако и в Гърция прилагат карантина за всички влизащи, то това може и да означава, че плажуването по плажовете на южната ни съседка може да се проточи доста дълго време, най-малко 2 седмици, ако мярката е реципрочна.

Би трябвало да не представлява такава трудност да се сключи такова споразумение с гръцката страна да не се избегне това двустранно и взаимно поставяне под карантина и през летните месеци. От външно министерство обаче отрекоха тази информация за сключването на подобно споразумение.

В съобщение от външно министерство също се посочва, че както в Гърция карантината е 14-дневна при влизане от България, така и при връщане у нас. Това означава, че заради един плаж на Бяло море, ще трябва да се затворим за общо 28 дни.

Дали ще може да се пътува след 13 май

От министерството на туризма все още нямат отговор, тъй като е изпратено запитване до Европейската комисия от няколко странични членки, които са със силно развит туристически сектор.

Очаква се на 13 май да бъдат обявени здравните стандарти, които да са унифицирани за всички страни-членки, което ще осигурят поне някаква яснота на ниво ЕС как ще може да се пътува през летния сезон.

От ЕК ще изпратят общи указания до всички страни-членки и до техните здравни власти за пътуванията и почивките – как да влизат граждани на ЕС у нас и какво ще бъде необходимо, както и ние ако искаме да почиваме в Гърция как да става това.

По отношение на почивките в Турция, ЕК няма компетентност, тъй като е страна извън ЕС и правилата за пътуванията могат да се уредят с двустранно споразумение.

Предвид усложнената епидемична обстановка там обаче, от външно министерство надали биха допуснали пътуването до Турция за почивка да става без 14-дневна карантина при връщане.

Карантината с Гърция може да бъде отменена

В Гърция е налице затихване на епидемията и затова може да се уреди въпросът с почивките и посещението на плаж, но с Турция епидемията затихва, но доста по-бавно, отколкото в южната ни съседка.

Епидемиологичната обстановка ще се следи постоянно и мерките по отношение на туризма ще се преценяват в движение, затова яснота не може има как ще става допускането на туристи през граничните пунктове, както и по въздух.

На 13 май изтича заповедта на министъра на туризма, с която се забраняват екскурзиите из страната, засега няма разписани указания какви правила следва да се спазват при организираните пътувания вътре в страната.

Много хора вече отправиха запитвания дали има изготвен протокол за тези екскурзии, но засега такъв не е публикуван от министерството на туризма.

От Министерството на туризма само посочиха, че ресторантите към хотелите, които имат открити тераси ще могат да отворят на 13 май.

Също така стана ясно, че се разработва приложение, което ще показва заетостта на плажовете, за да може всеки турист да преценява на кой да отиде.

Изглежда концесионерите ще имат и задължението след 1 юни да въведат пропускателен режим по плажовете, за да не допуска препълването им и невъзможност за спазването на задължителна дистанция.