Великият пост 2016 започна вчера, на 14-ти март и продължава 48 дни – до самия Великден, който тази година се отбелязва на 1-ви май.

Християните през този период се пречистват физически и духовно, като се въздържат от месна храна, негативни мисли, думи и постъпки.

По Четиридесятница се различава от обикновената вегетарианска диета, какво може да се яде по време на поста и как да не навредим на здравето си.

Какво може да се яде по време на Великия пост 2016?

Правилата за хранене са записани в Църковния устав /Типик/. Строгият 48-дневен пост се дели на 6 седмици и Страстната седмица, която завършва със Светлото Христово Възкресение.

По устав, вярващите не следва да употребяват продукти от животински произход – месо, мляко, краве масло, млечен шоколад, яйца и друга непостна храна.

В понеделник, сряда и петък се препоръчва ограничаване само до студена храна, в която не се добавя мазнина.

Съботите и неделите е разрешено яденето горещи ястия без мазнина и да се пие вино, но в умерени количества. Риба на Великия пост може да се яде по празниците Благовещение – 25-ти април, и на Цветница – 24-ти април.

Как да спазвате Великият пост, ако не сте напълно здрави?

Миряните следва да се ориентират към непостен хранителен календар, изготвен за монаси преди няколко века, въз основа на своите физически и духовни сили.

Ако човек страда от язва на стомаха, гастрит, панкреатит или други заболявания, изискващи специална диета, следва да обсъди регламента на хранене със своя лекуващ лекар и да получи благословия за поста от духовен наставник.

Не мислете, че свещеникът ще ви осъди за слабост на духа и ще ви запише като грешник. Същността на Великия пост не е да погубите здравето си, а да се концентрирате върху духовното пречистване.

Гладният и уморен човек е много по-трудно да потисне раздразнителността или да се противопостави на изкушенията, затова съвсем не е задължително да се обричате на хляб и вода.

Най-строгите дни от поста са сряда и петък /в сряда Юда е предал Исус, а в петък Исус е бил разпънат/. В тези дни църквата съветва да се откажем от месото, рибата, млечните продукти и от яйцата.

Великият православен пост малко се отличава от католическия. Католиците се отказват от месото и тези продукти, към които се развива нещо подобно на пристрастяване – шоколад, мазните ястия, подправките.

Под забрана попада всичко, което създава особена наслада и ни доближава до смъртния грях, какъвто е чревоугодничеството.

За кого ще бъде полезен Великият православен пост?

Редуването на месна с растителна храна е много полезно за организма, затова поста преди Великден ще помогне да се очистване, и за понижаване на нивата на кръвната захар и на холестерола на абсолютно всеки.

Ако лекарите ви препоръчват да се откажете от тежка храна, Великият пост е най-доброто време да направите това.

Няма смисъл да се боите, че 7 седмици без месо ще ви обрекат на белтъчен глад, недостиг на витамини А, Д, Е, В12, желязо и фосфор.

Да, в продуктите от животински произход действително има някои незаменими аминокиселини, но това не прави незаменимо самото само. Растителните продукти и витаминните комплекси ще компенсират недостатъка на хранителни вещества.