От оперативния щаб на редовния брифинг тази сутрин изнесоха данни за общо 30 нови случаи за 24 часа, общо са вече 142 болните от COVID-19.

Уточниха, че има дублиране на 2 проби от вчерашния ден, затова 17-те положителни следобед на 20.03.2020, не означават 17 нови заразени. 4 са вече случаи в Добрич, като първи потвърден има в Шумен.

30 нови заразени и Шумен се превърна в огнище на коронавирус

2 са положителните проби от заразени, които се тестват повторно, за да се определи дали вече не са оздравели.

От оперативния щаб изнесоха и статистически данни – 84 от заразените са мъже, останалите 58 са жени, средната им възраст е 43 години, починалите са 3-ма. От последните изследвани проби вчера следобед, има 15 нови случаи.

От първите 3 случаи, които бяха потвърдени в Плевен на 8 март, има още 2-ма, които са с по 2 отрицателни проби, това прави оздравелите вече 3-ма.

На всички оздравели ще бъде даден 30-дневен болничен и няма да имат право да напускат домовете си до изтичането му, тъй като не е ясно до кога ще са заразни.

По-голяма част от заразените се лекуват в домашни условия, хоспитализирани са само тези, които са от средно тежко до тежко състояние.

Единици са тези, чието състояние се влошава и съвсем скоро може да се наложи да бъдат интубирани.

Защо се потвърждават все повече случаи на COVID-19

Повече хора се изследват, затова се потвърждават и все повече нови случаи.

Едно е да се изследват на ден 100 проби, съвсем друго по 500, във втория случай ще бъдат открити много повече заразени.

Откриват се и нови огнища на вируса, вече действа и национална лаборатория за потвърждаване на пробите.

Бързите тестове хващат М антитела, които показват неотдавнашна инфекция от 7-8 дни.

Важно е как се взима пробата, препоръчително е да бъде колкото се може по-дълбоко от дихателния тракт.

Според оперативния щаб бързите тестове са много неточни, дават 55% или 65% отклонения, но това не може да се каже категорично.

В Китай не са взимани проби от новите болни, тъй като геномът на вируса е определен на 3-ти януари, като едва след това започват да правят PCR тестове, по метода на полимеразна верижна реакция.

Заразяването става от ръцете, тъй като вирусът навлиза през лигавиците – очи, нос, уста.

Защо маска не трябва да се носи без симптоми

При носене на маска, вероятността да се пипнем по лицето нараства значително, затова не е препоръчително да го правим, ако нямаме симптоми. Засега няма данни вирусът да може да се разпространява по кръвен път.

Когато вече има клинична картина, съпровождаща се с кашлица, задъхване, вече трябва да се мисли за заболяване.

При определена част от заразените има кашлица, при друга се стига направо до затруднено дишане.

7,8 и дори 9 дни човек си казва, че нищо му няма, и при повечето хора не се стига до засягане на белите дробове, преминава с лека кашлица, а дори и без нея, съвсем неусетно.

На 7-8-мия ден може да започне лек бронхит, на който повечето хора не обръщат внимание, а след това само за ден се засягат и долните дихателни пътища, затова и карантината е 14 дни.

Състоянието започва да се влошава много бързо. Ако се направи рентгенова снимка при такава симптоматика, вече може да се установи белодробно възпаление.

При COVID-19 не се засяга само дихателната система, но има вероятност да обхване храносмилателната, отделителната и дори нервната.

С тест може да се установи дали човек вече е прекарал инфекцията, търсят антитела G, които показват, че организмът се е справил с коронавируса.

Пикът на епидемията у нас – кога да се очаква

Кога ще дойде пика на епидемията, това ще зависи от темпа на нарастване на броя на заразените.

Образно казано, към момента се изкачваме към билото, когато го достигнем заболелите ще престанат да се увеличават и за известно ще се задържат на високи нива. Едва след това ще започне намаляването и отшумяването на вирусната инфекция.

Не се очаква, според вирусолози, епидемията от коронавирус у нас да достигне мащаби, при които да трябва и армията да се намесва.

Със затоплянето на времето вирусът ще забави разпространението си, тъй като студът е благоприятна среда за размножаването му.

Няма обаче да изчезне, тъй като за да се случи това, са необходими температури от над 50 градуса.

При топло време хората спират да кихат и да кашлят, преустановява се отделянето на капчиците, които са най-заразни, или поне се ограничава.

Освен това някои повърхности, изложени на слънце се нагряват до над 50 градуса, което го ограничава до голяма степен.

Изследване на генетичната структура на вируса от проби от 104 болни показва идентичност при 99,6% от тях, което ще улесни създаването на ваксина.

Защо аналгинът хинин беше спрян, а сега се възобновява производството

Хининът с антивирусно действие, когато се комбинира с антибиотици, дава необходимия ефект, тъй като вирусът бързо предизвиква бактериална инфекция в белия дроб.

Вирусите имат собствен ензим протеаза и затова се оказа, че лекарствата против ХИВ не са ефективни. Хининовата терапия е по-добра и вече има доказателства както от Китай, така и от Франция.