Още по-тежки противоепидемични мерки с ограничен достъп до градовете

Във връзка с усложняващата се ситуация и бързото нарастване на броя на заразените с COVID-19, считано от полунощ на 21 март по силата на заповед на здравния министър се въвеждат редица противоепидемични мерки:

  • Преустановява се достъпа до градски паркове и градини, детски площадки, както и до закрити и открити обществени места, изключение се допуска само за хората, които разхождат домашния си любимец. За тях разходката в градския парк няма да е забранена. 
  • Разкриват се контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на всички областни градове – проверяват се всички влизащи и излизащи лица, за да бъде допуснато преминаването е необходимо да се докаже пред съответния полицейски орган - неотложна потребност, например, изпълнение на задължения по трудово и служебно правоотношение в съответния областен център, което се доказва със служебна бележка от работодателя, прибиране у дома по настоящ или по постоянен адрес - установява се чрез показване на лична карта, потребност от лечение - необходимо е представянето на документ, по който по несъмнен начин може да се установи от полицейския орган, че лечението трябва да се проведе в лечебно заведение в областния град. Ще бъде дадена възможност на хората да се снабдяват с такива бележки и документи и в първите дни никой няма да бъде връщан или недопускан до областния център.
  • За лицата до 60-годишна възраст ще е забранено да посещават аптеки и хранителни магазини от 8:30 до 10:30 всеки ден.

Мерките за ограничаване на безцелните пътувания ще се прилагат до края на извънредното положение или за по-кратък срок. Заповедта не обхваща товарния трафик - доставчици, куриери, както и всички, които пътуват служебно до съответния областен град, няма да бъдат засегнати от ограниченията. 

Това ще се преценява в зависимост от заболеваемостта от коронавирус и могат да бъдат променени в посока да се забрани излизането от домовете на всички граждани, освен за ходене на работа, до магазина или до аптеката. 

Ако се стигне до тази най-тежка мярка прилагана вече в Италия, Франция и в Германия, при излизане от дома, трябва да попълваме декларация, с която да удостоверим къде отиваме и ако бъдем срещнати от служители на МВР, ще трябва да я представим, съответно ще носим и наказателна отговорност за верността на документа. 

Министърът на вътрешните работи препоръча на всички, които работят извън населеното място, където е настоящият им адрес, да се снабдят със служебна бележка от работодателя. 

Мярката с контролно-пропускателните пунктове се въвежда за ограничаване на безцелните пътувания между градовете и с оглед намаляване на бързината на разпространение на вируса.

От вътрешното и от здравното министерство ще бъдат дадени допълнителни указания при въвеждане на декларация при излизане от дома, но до тази мярка засега няма да се прибягва и уверенията на здравния министър е, че се пристъпи към такава само ако настоящата не дава резултат. 

На извънреден брифинг бяха обобщени и данните от изследваните днес проби в референтните лаборатории от оперативния щаб. От общо 92 проби - 6 са положителните от лабораторията на Националния център за заразни и паразитни болести, 7 са заразените от лабораторията на ВМА.

129 случаи на COVID-19 след последните изследвани проби

От референтната лаборатория в Стара Загора всички резултати са отрицателни.4 са положителните проби от Варна, като се касае за контактни лица от Добрич, това е 10-тия областен град, в който има потвърден случай.

Всички болни от COVID-19 са в сравнително добро състояние. Общо заразените за деня са 17, а от началото на епидемията у нас стават 129. 

От хоспитализираните болни от коронавирусна инфекция има само един в критично състояние, който е интубиран в Пирогов. На избягалия от лечебното заведение е потвърдена положителна проба за коронавирус. 

От оперативния щаб потвърдиха първи случай на оздравял у нас, като при два направени теста за вируса, те са отрицателни. 

Още двама, хоспитализирани във ВМА с коронавирус, въпреки обективно доброто им състояние, не могат да бъдат изписани, тъй като все още дават положителни проби за вируса. 

Как ще се доставят лекарства на хининова основа, ефикасни срещу COVID-19

На среща на щаба с премиера бе обсъдена темата как да бъдат доставени лекарства, които помагат за коронавирус.

Според информация още от сутринта има резерви хининови препарати от 35 000 дози, като има възможности за производство и у нас.

Фармацевтични компании у нас имат договори за доставка с Русия и Украйна, затова се наложи да бъде издадена заповед за забрана на износа на препарати на хининова основа. 

Водят се разговори с фирми за дистрибуция на хидроксил хлорин, като производителят е фармацевтична компания във Франция.

Капацитетът на производство е 1 млн. дози, но на фона на засиленото търсене, ще има затруднения да бъдат доставени. 

На извънредния брифинг стана ясно още, че всички изкупени от управител на голяма българска фирма лекарства на хининова основа ще бъдат дарени на българско здравеопазване, направено е и дарение за закупуване на 5000 теста, които да бъдат предоставени на всички български граждани безвъзмездно.