Новите потвърдени случаи на коравирус след сутрешния брифинг на щаба са 11 – единият от тях е в Дупница, двама съпрузи в Пазарджик и един от Добрич, който е бил контактен с друг заразен.

Софийска общинска болница под карантина

От брифинга на оперативния щаб стана ясно, че в Пета градска има двама хоспитализирани с положителни проби, настанени са в две отделения – белодробно и вътрешно, като едната от пациентките се е наложило да бъде поставена на апаратно дишане, което наложило преместването в интензивното.

Така 3 отделения на лечебното заведение е трябвало да бъдат затворени и поставени под карантина, докато преминат мероприятията по дезинфекция.

Преди да започне дезинфекцията на 3-те отделения пациентите са били транспортирани в определените със Заповед на здравния министър лечебни заведения, които поемат заразените с коронавирусна болест.

Хоспитализирани са вече 36 души с COVID-19, което предполага от умерено тежко до тежко състояние, двама от тях са в тежко състояние.

Главният държавен здравен инспектор даде разяснения относно разположението на отделенията в сградите на лечебните заведения, от което зависи как ще бъдат проведени мероприятията по дезинфекция след установяване на огнище на инфекция.

Някои са с по-няколко сгради и крила, което позволява огнището да се изолира и да се направи дезинфекция, без да е необходимо да се затваря цялата болница.

Други са на принципа на павилион, което означава, че отделенията не са обособени, тогава е наложително цялото лечебно заведение да се постави под карантина, докато се извърши дезинфекция.

От оперативния щаб посочиха, че Пета градска болница в София е продължила работа след проведена дезинфекция.

В обедните часове се проведе заседание на Министерския съвет, на което бе взето решение да се забрани изцяло износа на дезинфектанти и на почистващи препарати от страната.

Близо половин милион дарения за борба с коронавируса

От оперативния щаб обявиха и за направените дарения днес, като различни институции са отпуснали близо 500 000 лева, които са преведени по дарителската сметка на здравното министерство. Едното от даренията от 200 000 лева е постъпило в УМБАЛ „Александровска”.

Във връзка с увеличаване на броя на хоспитализираните с COVID-19 от оперативния щаб обявиха, че двете лечебни заведения, които приемат заразени с коронавирус са с изчерпан капацитет.

Ще бъде направено предложение до здравното министерство да бъде издадена заповед, с която всички болници, без значение от собствеността – частна, държавна или общинска, да обособят отделения и легла, включително и за интензивна терапия и за реанимация, на която да могат да хоспитализират заразени с коронавирус.

Така ще се избегнат и ситуации като тази в Лом, от общинската болница в града да изпращат пациент със съмнения за коронавирус в София.

Във всяка общинска болница, където не са закрити, такива има и в по-малките градове, ще могат да приемат и да лекуват заразени с коронавирус.

Няма да забраняват на българи да се прибират у нас

От оперативния щаб заявиха, че за момента не се предвижда, а най-вероятно няма да се предлага, мярка, с която да се даде краен срок на български граждани, живеещи в чужбина, да се приберат в страната.

Според изявлението, е недопустимо на български граждани да се забранява или да се поставят условия да се приберат в родината си.

Единици са държавите, които ограничават свои граждани, живеещи в чужбина, да се приберат в страните си – едната от тях е Турция, а в Сърбия, президентът само призова на сръбските граждани в чужбина да не се прибират, но няма забрана.

От оперативния щаб отговориха и на запитване във връзка с начина, по който може да се направи дарение за изграждане на референтна лаборатория за изследване за коронавирус в Пловдив. Това може да стане по сметката, разкрита от здравното министерство.

От щаба заявиха, че са готови да чуят всяко професионално мнение във връзка с начина на действие в така създалата се ситуация.

Досега никога не са връщали никого, дори и граждани приемат, които имат предложения, разглеждат и отговарят на писмата, които се изпращат.

Обменът на информация може да се извършва през цялото денонощие. Ако лекари смятат, че могат да направят предложение във връзка с мерките, които се предлагат от щаба, то могат да съгласуват своето предложение с Медицинския съвет.

Защо са затворени тоалетните в бензиностанциите

Дъждът не оказва влияние на разпространение на вируса, заявиха категорично от щаба.

Постъпват сигнали, че не се осигурява достъп до тоалетните на бензиностанциите след промяната на заповедта на здравния министър. Но според професор Мутафчийски никой не е давал подобно указание.

Тоалетните на бензиностанциите могат да работят, но трябва да се правят постоянни дезинфекции с хлорни препарати, тъй като вирусът лесно се разпространява по повърхностите в обществените толаетни.

По повод появилата се информация, че коронавирусът се проявява с промяна на вкуса и обонянието, това беше отречено от председателя на оперативния щаб.

И напомни какви са симптомите – задъхване, усещане за натиск в гърдите и в около 10% от случаите има и диария.