Според модел на американски учени само 2-ма заразени от всеки 11 с COVID-19 се тестват и съответно се потвърждават, останалите 9 остават неоткрити, това обявиха от Оперативния щаб на следобедния брифинг.

Над 2700 скрити заразени според оперативния щаб

Изчисленията показват, че у нас заразените с коронавирус са над 3000. Надеждите са с бързите тестове да бъдат хванат повече от тези, които не попадат в рисковите групи и никой не може и да предположи, че може да прекарват скрита коронавирусна инфекция и да заразяват околните.

От Медицинския съвет, дори направиха предположение, че заразените у нас са с 10 пъти повече от потвърдените с PCR тестове случаи или близо 3500.

От последно изследваните 276 проби, положителните са 8, като така общият брой на заразените от началото на епидемията у нас достига близо 350.

Потвърдените с COVID-19 днес са от София и така общият брой на заразените с коронавирус в столицата е 214.

От началото на епидемията са направени близо 7000 PCR тестове, освен тези 276 от днес се обработват и още, за които ще бъде съобщено утре сутринта.

От тези 346 с положителни проби за коронавирус 125 са на болнично лечение, а 13 са на интензивна терапия, интубирани. От оперативния щаб съобщиха, че средната възраст на починалите се е понижила до 66 години.

Починалата от Благоевград е само на 51 години, но е страдала от хипертония и тежка форма на астма.

Усложненията на COVID-19 не подминават и младите

Усложненията не подминават и по-младите, тъй като днес е интубиран млад мъж на едва 37 години.

От оперативния щаб посочиха, че все още не е ясно какви може да са дългосрочните последствия за здравето след прекарана атипична коронавирусна пневмония, но китайските лекари съобщават за персистиращи болки в гърдите и кашлица.

Все още е много рано да се говори, тъй като вирусът е нов, само на 3 месеца, и тепърва ще се анализира.

Не е съвсем сигурно, че преболедувалите изграждат имунитет, тъй като се появяват все повече съобщения за повторно заразяване.

От оперативния щаб отхвърлиха тезата, че смъртността в Италия, която се докладва не е реалната, каквато информация се появи в британските медии. COVID-19 е факторът, който води до настъпване на смъртта.

Ако предположим, че не беше се стигнало до пандемия и заразяване, съответният починал би живял още години, толкова колкото успее да издържи неговия организъм, но не би се стигнало до летален изход точно сега.

Според статистиката, която се води в Италия, е, че са малко хората, които успяват да преживеят интубацията.

17 са заразените медици у нас с коронавирус

От заразените медицински персонал са 17 души. Двама от новите случаи на коронавирус също са лекари - от София, единият е на 69 години, останалите 6 са на домашно лечение.

За единият от тях стана ясно, че се е върнал от Испания през Германия, където му е направен тест за коронавирус. Съобщено му е по телефона, че е заразен и у нас е резултатът е потвърден. Мъжът вече е със симптоматика.

Оздравелите, които са с по 2 отрицателни PCR теста, вече са 14, като днес са изписани от УМБАЛ „Александровска” и от Бургас.

От МБАЛ Пещера също днес са изписани двамата заразени в града, тъй като е преценено, че състоянието им е достатъчно добро, че могат да се лекуват и у дома.

От оперативния щаб обявиха, че ще предложат въвеждането на декларация и за придвижване в градовете, тъй като противоепидемичните мерки масово не се спазват от гражданите.

В област Пловдив повечето кметове поискаха от Областния оперативен щаб да се затегне контрола по паркове, градини и алеи и да се реши въпроса с разхождащите се.

Не се предвижда допълнително затягане на контрола по сръбската и гръцката граница във връзка с увеличаване на броя на заболелите в 2-те държави.

Затворен е един от пунктовете за Гърция – локално огнище на зараза

От оперативния щаб посочиха, че е затворен ГКПП при Златоград, тъй като в района се е създало локално епидемично огнище на коронавирус, в което смъртността е много висока в няколко съседни села в Гърция и в България.

Освен това в Гърция, поради въвеждането на национална карантина, наложи забрана за навлизане на български граждани на нейна територия.

Не се планира изграждането на специални центрове за изолация на български граждани, които се прибират от чужбина, в които да бъдат поставяни под карантина 14 дни. Причината е, че става въпрос за няколко десетки хиляди души всеки ден.

Ако трябва да се направи такъв център, то ще трябва да е с капацитет, колкото е населението на Пловдив и Варна – близо 300 000 души.

От оперативния щаб посочиха, че е практика инфекциозните заболявания да се лекуват на място и да не се транспортират болните. По-скоро може да се прехвърли апаратура, а не заразени, тъй като това би допринесло за разпространение на инфекцията.

Питането е по повод обявеното в медиите, че Италия и Германия си сътрудничат, като са прехвърлени заразени от северната част на Италия в Южна Германия, но става въпрос само 8 души.

У нас в болницата във Видин има само 5 интензивни легла и затова ако се наложи в МБАЛ Видин да се настаняват болни, то бързо би се стигнало до изчерпване на капацитета на лечебното заведение.