Директорът на исландска компания съобщи, че е открит заразен едновременно с 2 различни щама на новия коронавирус SARS-CoV-2.

Масово тестване и щама при един заразен с коронавирус

В Исландия, поради разположението си на остров и относително малкия брой на населението, решават да проведат експеримент – масово тестване за коронавирус на значителна част от населението.

За кратко време са изследвани 1% от населението – 3800 души от общо 364 000. Селекцията била случайна, в нея попадат и хора от улицата.

Средно на 1 млн. души са тествани 10 400 души, това е най-високият показател в света, за сравнение у нас са направени над 6400 теста, но в тях са включват и повторните, няма яснота колко точно са тестваните. Ако приемем, че са около 5000-5500, то на 1 млн. души това са 700-800, на които са направени тестове.

От общия брой на изследваните при 7% е открит коронавирус. Половината от тези, при които е открита инфекцията не са имали никакви симптоми, а при всеки пети е имало проявления на лека вирусна инфекция.

Новият коронавирус с 40 различни щамове

Учените предполагат, че чрез екстраполация на данните за цяла Исландия и при отчитане на редица фактори, може да се говори, че е заразено около 0,5% от населението на страната.

Известно е, че новият коронавирус продължава да мутира. Исландски учени са установили около 40 различни щама на този коронавирус. Техните характеристики дават възможност да се определи откъде вирусът е попаднал в страната.

Според получените данни, географията на вируса е много по-широка, отколкото са предполагали учените – 1/3 от щамовете са от Англия, някои от Австрия, има и щамове от Италия.

Най-интересното е, че при един човек са открити едновременно 2 щама на коронавирус. Един от тях е най-агресивен, по-контагитозен, тоест по-заразен.

Анализът на контактите на този човек показва, че хората около него са заразени именно с този, по-агресивен щам.

Изследователите предполагат, че коронавирусът продължава да се променя, като се увеличава неговата способност да заразява хората, но не предизвиква по-тежка болест при заразените.