Драстичен спад отчита информационната система в неделния ден, което може да се приеме за нормално, тъй като и седмица по-рано, новите заразени също бяха 77 при около 1200 PCR теста или между 5 и 6% положителни проби.

Със 130 по-малко заразени днес, пробите почти 1200

Спадът спрямо ден по-рано е драстичен, с над 130 случая по-малко, което не се компенсира с по-малкия брой тестове в неделния ден.

Най-много са новите заразени отново в столицата, но много по-малко в сравнение с обработените проби в събота, само 31 на фона на 140 положителни, които бяха установени в четвърт, на 9 юли.

Излекуваните са само 3-ма, изглежда от РЗИ през уикенда не са насочвали за повторни тестове на безсимптомни установени с коронавирус, чиято 14-дневна карантина е изтекла.

Преборилите се с инфекцията достигат 3319, а активните случаи са 3665, стойност, която не е отчитана през предходния пик през април.

Това доведе до ново значимо нарастване на активните случаи. Информационната система отчита и един смъртен случай.

Леко нарастване се отчита при постъпилите в болница – до 535, който показател е най-притеснителен за здравните власти, тъй като възражда призрака на случилото се в Италия от преди 3 месеца.

Само в София-град са над 10 нови с коронавирус

Единствено област София-град прескача прага от 10 нови заразени в неделя, Пловдивска област е изненадващо изместена от Варненско, където 9 са новите.

В Пловдивско новите с коронавирус са 8, а в Благоевград 7, в Бургас са 5 положителните на 12 юли.

2 области са с по 3-ма установени с COVID-19 – Кюстендил и Сливенско, с по 2-ма са Софийска област, Разградско и Велико Търново.

Директорът на УМБАЛСМ Пирогов проф. Асен Балтов предупреди в неделя сутринта, че протестите от последните дни в столицата до седмица е възможно да доведат до нарастване на заразените.

Мероприятията са на открито, но въпреки това има вероятност да се стигне до нарастване на новите заразени главно в област София-град, където протестите са най-масови и с най-много участници.

Най-много са областите с по 1 нов заразен – Смолян, Перник, Пазарджик, Видин и Ловеч  или общо 5.

В 13 области не са установени нови заразени, което може да показва привидно само затишие и повече заразени днес, когато бъдат обработени повече проби.

Днес, на 13 юли може да се очаква и бум на оздравелите, тъй като тези хора, чиято карантина е изтекла вероятно ще бъдат изпратени на повторни тестове и след установяване на отрицателни резултати, те ще бъдат обявени за излекувани.

През изтеклата седмица бе достигнат пикът на заболелите на дневна база, изгледите за предстоящата са да се върви по-скоро към намаление на заразените.

Ще вдигне ли отварянето на дискотеките заразените

Опасенията обаче са свързани с отварянето на дискотеките и нощните заведения на закрито от днес, до колко ще се спазва определената дистанция от 1,5 метра, съвсем няма гаранции, затова и рискът от нарастване на новите с коронавирус остава повишен.

Предстои да бъде обявен какъв е коефициентът на заразност, който от Националния център за заразни и паразитни болести определят на всеки 2 седмици.

Същевременно влизат в сила нови ограничения срещу България, заради повечето заразени. След като първо чартърните полети от Великобритания бяха отменени, сега това ще се случи и от Унгария, заради влизане в сила на нови мерки за спиране разпространението на коронавируса.

Страната ни е включена в списък с високорискови държави, пътуването до които крие повишен риск от заразяване и разпространение в Унгария при завръщане оттам.

Поглед към епидемиологичните данни на Централноевропейската държава показва, че за изминалото денонощие там са установени само 5 нови случая, а общо потвърдените са 4234 или доста по-малко, отколкото у нас.

Прави впечатление обаче високият показател на смъртност там, общо 595, докато у нас са 268. Възможно е в Унгария да е другата методиката, по която се определя кой е заразен с коронавирус. Направените тестове са близо 300 000 или по над 30 000 на 1 млн. население.