Учени от Университета Stanford в Калифорния установяват, че смарт часовниците могат да сигнализират за заразяване с коронавирус няколко дни преди появата на първите симптоми.

В рамките на изследванията се анализирали данните от умните часовници на 31 заразени с коронавирус. Всички устройства принадлежали на една марка.

Ускоряването на пулса може да е ранен признак на коронавирус

Учените се интересували от нормалните физиологични показатели на пулса на всеки участник в изследването, а също и данните от умните часовници 2 седмици преди и след появата на първите симптоми на заболяването.

Оказва се, че при 87,5% от доброволците няколко дни преди появата на първите симптоми на COVID-19 се наблюдавало ускоряване на пулса в сравнение с нормалните показатели.

Средно увеличаването на честотата на сърдечните съкращения се наблюдавало 3 дни преди появата на кашлица, треска или загуба на вкус и обоняние.

При някои хора тези изменения се наблюдавали 9 дни и дори повече.

Приблизително същото време, когато се променила честотата на пулса, намаляло количеството крачки, изминати за деня, а продължителността на съня, напротив, се увеличавала.

Тези данни показват нарастваща умора преди появата на симптомите на болестта.

Така може да се разработи алгоритъм, който според указаните параметри ще се определи вероятността от това човек да е заразен с коронавирус, дори при липса на външни негови признаци.

Увеличаването на пулса по време на пандемия – показател

Това ще позволи предварително да се вземат мерки, за да минимизира риска от заразяване на околните.

Учените предупреждават, че за по-точна настройка за този алгоритъм са необходими допълнителни изследвания.

Те също отбелязват, че измерваните данни показват за възможно заразяване с вирусна инфекция, но време на пандемията е по-вероятно да се окаже именно коронавируса.

Все пак това са само предположения, възможно е ускоряването на пулса да е, поради друга причина, например, лятна респираторна инфекция. Затова не трябва веднага мислим за коронавирус.

Ускоряването на пулса трябва да е по-продължително, за да се мисли за вирусна инфекция, а не краткотрайно, което може да се дължи, например на прегряване и ядене на по-солена храна.