Продължава обсъждането на мерки, които биха могли да ограничат разпространението на COVID-19 у нас, сред тях е и ограничението, наложено от днес на възрастните в Сърбия, да не излизат от домовете си.

Крайна мярка ли е възрастните да се затворят по домовете

Тази мярка все още не се планира да бъде въведена, а ще се изчака, за да се прецени как ще се развие ситуацията и дали заболеваемостта от COVID-19 у нас ще продължи да нараства.

Увеличаването на наказанието в Наказателния кодекс за лекари с преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките за извънредно положение, които отказват да лекуват, срещна остра съпротива както от страна на членовете, така и в парламента.

На срещата при президента, на която участваха министри и премиерът, също бе заявено, че това увеличаване на наказанието е неприемливо, тъй като медицинските специалисти не са подсигурени с предпазни средства, очакванията са това да се случи до 2 седмици.

Какво предложи президента на правителството срещу COVID-19

Втората част от помощта с предпазни средства, обещана на премиера от турския президент, се очаква да пристигне съвсем скоро и да бъде разпределена от здравното министерство.

Спекулира се с цените на личните предпазни средства и затова гражданите трябва да не се страхуват да подават сигнали.

Вчера в София и в други градове се стигна до затваряне на аптеки, заради проверките, които се правят за спекула с цените както с лекарства от първа необходимост и с предпазните средства.

По-късно бе обявено, че няма натиск от страна на министерството на вътрешните работи по отношение на работещите в аптеките и проверките се извършват, без да се пречи на работата на фармацевтите.

Президентът предупреди управляващите, че има голяма вероятност настоящата здравна криза да се превърне в тежка икономическа, което да доведе до глад сред една значима част от българските граждани и съответно хуманитарна криза.

Защо строгите мерки, които се вземат може да са ненужни

И може би ще трябва да се преценява кое е по-малкото зло да се оставят хиляди хора да гладуват без елементарни средства за оцеляване или борбата с COVID-19.

Според завеждащия детското отделение в Инфекциозна болница в София оперативен щаб и управляващи грешат с мерките, които взимат за борба с коронавируса.

Със затварянето и поставянето под карантина не само, че няма да се помогне за преодоляване на пандемията, но може да се стигне и до вторично покачване на заболеваемостта, след като мерките бъдат отменени.

Според него в Китай новите случаи са започнали да намаляват не защото са въведени строги ограничителни мерки, а поради това, че голяма част от хората вече са били преболедували и съответно са били с изграден имунитет срещу вируса.

От края на декември до януари заразените са били хиляди, но не са разбрали, че вече са с имунитет.

Според вирусолози след преболедуване от COVID-19 се изгражда имунитет за най-малко една година, вторично разболяване е невъзможно.

По-вероятно, ако се потвърди такъв случай, както в Япония, да става въпрос за грешен тест и да е ставало въпрос за друго респираторно заболяване.

Откъде ще дойдат парите за заплати на медицинския персонал

Европейските програми ще бъдат преструктурирани така, че да бъде поставено като приоритет здравето на българските граждани.

Медицинският персонал, който е на първа линия, ще получи по 1000 лева допълнително към заплатата от бюджета на ОП „Човешки ресурси”. Премиерът спомена и за осигуровките и данъците, които трябва да се платят върху тези средства и затова сумата ще трябва да е по-голяма.

Друг е въпросът, че има възможност тези 1000 лв. допълнително да се запишат в Закона за мерките при извънредно положение и да се определи, че върху тях няма да се заплащат данъци и осигуровки. Така няма да се натоварва бюджета на оперативната програма.

Оборудването, необходимо за обезпечаване на интензивните отделения на държавните болници, ще бъде доставяно, както и предпазните средства за медицинския персонал, ще бъде заплащано от европейския фонд за „Регионално развитие”.

В Закона, който предстои да се гласува от парламента, е предвидено тази апаратура, както и предпазните маски, да се закупуват чрез директно възлагане, без да се преминава през тежката процедура по Закона за обществените поръчки.

18 000 лв. са даренията, които е получило здравно министерство, за закупуване на апаратура и за предпазни маски за медицинския персонал само за ден.