Експертите твърдят, че най-доброто решение за изваяна фигура е комбинацията от здравословен хранителен режим и физически упражнения. Но как да постъпим, за да отстраним недостатъците по кожата като целулит, разширени вени или промяна в цвета на кожата.

Кремовете и мазилата, които се предлагат на пазара невинаги са ефективни. Резултатите често се свеждат до прикриване на проблема, а не до пълното му разрешаване. Малките несъвършенства влияят на самочувствието ни, а сега по време на лятото желанието да се отървем от тях е по-голямо от всякога.

Целулит

Кожен проблемКакво представлява всъщност целулитът? Широко разпространен след жени и по-рядко при мъже, целулитът е струпване на мастна тъкан, която избутва съединителната тъкан на подкожието. Разговорно хората употребяват термина „портокалова кожа“, който говори сам по себе си за изгледа на кожата.

За съжаление пълното премахване на целулита е трудна задача. Загубата на тегло ще повлияе положително на цялостното състояние на организма. Кремовете са само малка част от борбата с мастните натрупвания, а по магазините все още не се предлага продукт, който да разрешава това състояние самостойно.

Не разчитайте единствено на козметиката, а вземете нещата в свои ръце. Доставяйте на тялото си нужното количество вода и тренирайте редовно. Движението е здраве, а водата живот.

Промяна в цвета на кожата

Петната и обезцветяването на кожата най-често се появяват в зоната на деколтето и по гърба. Обезцветяването е видно, заради понижаване или повишаване нивото на меланин в определени участъци от тялото на човек.

Съществуват дерматофитни гъбички, които предизвикват състоянието наречено трихофития(Кел). Това е гъбична инфекция по кожата, която може да допринесе за образуването на кръгли петна по кожата. Трихофитията се наблюдава предимно през летните дни и на места с постоянен топъл климат.

Лекарите съветват при такова състояние да се използва задължително слънцезащитен крем, който да предпази кожата от изгаряне. С излагането на кожата на слънце не само няма да разрешите проблема, но и е възможно той да се задълбочи.

Стрии

Видими кожни проблемиПоявата на стриите обикновено е свързана с рязката загуба на тегло или с натрупването на такова. Обичайно се появява след бременност или драстично отслабване или иначе казано в случаи, когато кожата е подложена на екстремно разширяване.

Хората с наднормено тегло страдат от стрии, но се наблюдава и при тийнейджъри като при тях е свързана с бързия растеж. Неприятните резки се трупат обикновено в областта на ханша, корема или гърдите. Медицината предлага премахване с помощта на лазер.  Редуцирането на стриите може да стане и с използването на алтернативи, като например масажни процедури с различни натурални масла.

Разширени вени

Нарушената циркулация на кръвта е главна причина за варикозната недостатъчност или така наречените разширени вени. Най-често те се образуват по краката и особено около глезените. За това заболяване са характерни разширяване, удължаване или увиване на вените.

При дълго стоене на едно място, кръвта забавя движението си и се задържа в краката. Поради застояването на кръвта налягането във вените се повишава, а това води до отпускане на венозната стена. Поради това нарушение изпомпената кръв се връща надолу и довежда до разширяване на вените.

Превенцията включва редовно раздвижване на крайниците и избягване на продължително застояване. Също така е важно чорапите, които носите да не стягат прекалено, за да не нарушават кръвообращението.

За лечение на варикозни вени се използват специални инжекции или лазер. Разтворите, които се инжектират по-скоро маскират проблема, отколкото да го разрешават. Третирането на вените зависи от степента на заболяването и преценката на вашия личен лекар.