Най-големият орган на вашето тяло е кожата. Тя може да бъде основен показател на проблеми със здравето и да даде насоки на лекарите за откриване на болестта. Желателно е да наблюдавате кожата си за различни изменения, тъй като те могат да бъдат индикация на сериозно заболяване.

Появата на петна по кожата, както и увеличаването на бенки или промяна в тяхната форма са основателна причина да посетите дерматолог. Обикновено проявата на изменения отвън говори за наличието на проблем в организма. Ето случаите, в които е задължително да посетите специалист:

Обриви по кожата

Кожни проблемиОбривите сами по себе не са заболяване, а симптом. Те сигнализират, че нещо в тялото не е в ред. Обичайно са придружени с други симптоми, като треска, ставни или мускулни болки. Причина за обриването на кожата може да бъде алергия или реакция към даден медикамент.

Например мека, кадифена кожа около шията и ръцете, която е леко по-тъмна от основния тен може да означава повишена опасност от развитието на диабет от втори тип. Едни изследвания на кръвната захар биха били полезни в такъв случай, както и лека промяна в храненето по преценка на лекаря.

Ако имате изменения на цвета на кожата или обрив не прибързвайте със заключенията. Те могат да бъдат знак за ракови образувания, чернодробни или стомашни проблеми, но също така може да са реакция на кожата към конкретен дразнител. При нужда потърсете специализирана помощ, тъй като адекватно поставената диагноза ще спомогне за по-бързото ви възстановяване.

Бронзов цвят на кожата или обезцветяване

Бронзово оцветяванене винаги може да бъде резултат от плаж. Този цвят на кожата може да се дължи на редица причини, които включват недохранване, захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност и други. Жълтеенето дава сигнали за чернодробни заболявания, особено когато е съчетано с пожълтяване на склерите на очите.

Потъмняването на кожата обикновено на сгъвките на колена и лакти може да бъде признак на хормонално заболяване, като например т.нар. „Адисонова болест“.

Новообразувания по кожата

Здрава кожаНовопоявили се образувания трябва да бъдат третирани с внимание, тъй като те може да са знак за тумор. Жълтеникавите белези по ръцете или краката показват високо ниво на триглицеридите, което говори за неконтролиран диабет.

Различните прояви на акнето също може да посочат болестно състояние. Ако пъпките са съсредоточени в долната част на лицето, около челюстта това може да бъде признак на синдром на поликистозните яйчници. Разбира се акнето само по себе си не означава, че сте болни. При този проблем с яйчниците се забелязват още колебливо тегло, повишено окосмяване по лицето, изтъняване на косата и влошаване на общото състояние на кожата.

Промяна на ноктите

Промяната в цвета и формата на ноктите често свидетелства за липса на витамини и минерали. Наред с това има и сериозни заболявания, които оказват влияние на вида на ноктите. Например пожълтяване при бъбречни и чернодробни смущения.

Устойчивост на кожата

Изтъняването на кожата и загубата на блясък може да са резултат от проблеми с кръвното налягане или бъбреците. Сухота и сърбеж сочат за хормонални нарушения, тоест объркване работата на щитовидната жлеза.

При хора, които имат автоимунни заболявания се забелязва изпотяване и загрубяване на кожата. Прекалено меката кожа, напомняща на коприна също може да е означава здравен проблем, който може да прогресира с времето. Наблюдавайте с внимание промените по кожата и се обърнете към специалист при необходимост.