Според пулмолога д-р Симидчиев няма преки доказателства за протичане в по-лека форма на коронавирусната инфекция през летния сезон.

Вирусът не се е променил, интензивните пак са толкова

Процентното съотношение на постъпилите в болници като общ брой и тези, при които се е наложила интензивна терапия, е приблизително едно и също във всички държави по света, затова и не може да се твърди за по-леко протичане на вирусната инфекция.

Тези твърдения, които се правят за леко протичане, не почиват на сериозна научна основа, тъй като за толкова кратък период от време, през който се проявява динамиката на вирусната инфекция, а са на базата на общи впечатления.

Не може да се твърди, че вирусът се е променил, тъй като не се съобщават всички симптоми, също така е в зависимост и от тестовете.

Не е изключено немалко хора да скрият симптоматиката, тъй като например, им предстои да заминат на море, или по-скоро в еуфорията покрай заминаването изобщо да не обърнат внимание.

Пулмологът посочи, че мерките са най-важни, където се създават условия за струпване на повече хора, това са стадионите, по време на футболни мачове, както и дискотеки, където се допуска да не се носят маски, тъй като попадат в категорията на питейните заведения.

При крещене на футболни мачове рискът от заразяване – най-голям

Д-р Симидчиев припомни за маските в градския транспорт, където също трябва да се спазва дистанция, а и става въпрос за затворени пространства.

По време на футболни срещи рискът е най-голям от заразяване, тъй като на един стадион в столицата могат да се съберат по 12 000 души, достатъчно е 30 от тях да са заразени и плъзва вирусът.

На футболните мачове се вика и крещи от футболните фенове, а това допринася за евентуално разпространение на вируса.

Пумологът заключи, че е необходимо информацията, която се представя за заразените да е малко по-добре структурирана и да има повече информация за тестовете, които се правят.

Голям недостатък или по-пропуск е, че например, НЗОК не отпуска средства за изследване на белите дробове след излекуване и какви са последствията от вируса, след като PCR теста вече е отрицателен.

Надзорният съвет на касата определя какви да са клиничните пътеки, но те не са изчислени както би трябвало и затова парите не стигат и болниците трупат загуби, а какво да говорим да се помисли за финансиране на изследвания след излекувани.

Голям недостатък е може би и, че Надзорният съвет, който е над управителя, се ръководи от лице с икономическо образование, а не от лекар /медицински специалист/.

Клиничните пътеки неправилно изчислени, парите не стигат

За икономическите специалисти или още повече за тези със специалност счетоводство е най-важно сметките да излязат и да "вържат" бюджета, но не и дали парите за лечение на COVID-19 ще са достатъчни на болниците да покрият разходите.

Това говори за недалновидност при вземане на решения. Понастоящем бюджетът на НЗОК не е актуализиран, макар и това да трябваше да бъде направено още в началото на извънредното положение.

Предполага се, че парите за лечението на постъпващите в болница с коронавирус трябва да се осигурят от разликата от 15%, която беше редуцирана на лечебните заведения, заради спряната планова дейност още от началото на март.

По плановата лечебна дейност беше реализиран излишък по бюджета, който трябва да се използва за финансиране на 3-те клинични пътеки, които бяха създадени за коронавируса.

Предложенията за директно финансиране от държавата чрез бюджета на здравно министерство на лечебните заведения, които са на първа линия и приемат болни с коронавирусна инфекция остана неприето от страна на управляващите.

Изобщо не се коментира въпросът за отпускане на средства или създаване на нова клинична пътека, която да финансира изследвания на белия дроб след излекуването.

Понастоящем след отрицателен PCR тест, заболелият се отписва, обявява се от информационната система от съответното РЗИ или от лечебното заведение като изписан, без да има никакво проследяване впоследствие и разчитаме на данни за последствията от чужди държави и изследователи.