Отравянията с етерични масла в Европа и САЩ са все по-чести и все по-сериозни.

Етеричните масла са летливи химически съединения – това означава, че се изпаряват и при по-ниски температури. Извличат се от растителна суровина с помощта чрез дестилация.

Кога етеричните масла могат да доведат до отравяне

Смята се, че етеричните масла, използвани в парфюмерията, при производството на сапуни и ароматизатори, както и като средства за ароматерапия, подобряват общото здравословно състояние, отпускат или обратното – тонизират имунната система.

Някои масла е препоръчително да се използват за инхалации при настинки или при високо кръвно.

Проблемът е, че понякога производителите стигат по-далеч и предлагат масла да се използват местно или дори вътрешно.

Потребителите следва да са наясно, че подобна употреба на етерични масла е категорично неправилна и не може да бъде от никаква полза, а само да навреди.

Етеричните масла могат да предизвикат силно отравяне при поглъщане, отчасти рискът зависи от използваното масло, понякога за отравяне са нужни само 5 мл.

Характерни симптоми са повръщане, потискане или възбуждане на централната нервна система, възможно е развитие дори на пневмония.

Вече са известни повече от 100 пострадали от дезинформацията за безопасността и ефективността на вътрешен прием на ароматни масла.

Някои етерични масла е възможно да нарушат хормоналния баланс на организма. Например, маслото от лавандула и от чаено дърво съдържат съединения, които имитират естроген и потискат образуването на тестостерон.

Растат гърди на момчета от масло от чаено дърво

Тяхното използване вече доведе до определен брой случаи на предпубертетна гинекомастия, когато на юноши многократно се увеличават гърдите.

В много случаи симптомите отшумяват, след като момченцата престават да използват масла.

Затова етеричните масла не следва да се възприемат единствено като безопасна терапия. Единственият възможен начин за тяхното приложение, е за инхалации и дори в този случай е важно да не се прекалява и подобно лечение да не се смята за панацея.

Каквото и етерично масло да използваме, е добре да четем листовката за употреба, там е описано какви са страничните ефекти и противопоказания.