От Калифорнийския университет доказаха, че въпреки разпространеното мнение, наргилето в някои отношения е дори по-вредно от обикновените цигари.

Какви опасни вещества се откриват в наргилето

Използвайки специално конструиран за целта на това изследване апарат, учените анализирали състава на дима, постъпващ в организма на човека по време на пушенето на наргиле.

Смята се, че водата филтрира значителна част от вредните вещества, но изследователите установили, че димът от наргилето се отличава от цигарения и съдържа не по-малко, ако не и повече вредни компоненти.

Първо, димът от съдържащите никотин смеси, естествено съдържа никотин, който предизвиква привикване към тютюна.

Второ, в него могат да се установи канцерогенът бензол. При пушене на наргиле се дърпа повече, отколкото при цигарите, то обемът на получените от пушачите вредни вещества, се увеличава в сравнение с обикновените цигари.

При запалване на наргилето в самия процес на нагряване на билковата или на тютюневата смес се образува въглероден оксид във високи концентрации. Известни са случаи и на интоксикация на наргиле с въглероден оксид.

В рамките на своя проект изследователите анализирали съдържанието в дима на наргилето на т.нар. ултрадисперсни частици с размер не по-малко от 100 нанометра.

С помощта на метода на мас-спектрометрия те изучили химическият състав на дима – и газове, и твърди вещества – непосредствено по време на сеанс на пушене в режим реално време.

Оказва се, че максималните концентрации на ултрадисперсни частици се наблюдава в първите 10 минути на пушенето.

Тяхната опасност се заключава в това, че те могат да проникнат не само дълбоко в белодробната система, но и могат да преодолеят хематоенцефалната бариера и да попаднат в тъканите на главния мозък.

Водата в наргилето е всъщност най-голямата отрова

Водата, която според любителите на наргилето е защитна бариера за пушача и филтрира вредните вещества, на практика способства за образуване на тези ултрадисперсни опасни за организма частици.

Съществува и още една разлика между никотин и цигари – това е температура, при която се изгарят тютюн или смес.

Благодарение на охлаждането, при пушене на наргиле не се образуват толкова сложни химически съединения, но концентрацията на глицерин е по-висока.