Макар че циститът и пиелонефритът са едни от най-честите урологични заболявания през пролетта и есента, през лятото също е възможно да се развият, поради смяната на обичайния начин живот във връзка с прекарването на лятната почивка на море, планина или някъде в чужбина.

Какво предизвиква тези заболявания?

И двете заболявания са инфекциозно-възпалителни, но при цистита страда лигавицата на пикочния мехур, а при пиелонефрит патогенните микроорганизми проникват в бъбречните легенчета, събиращи филтрираната от бъбреците урина и я насочват към пикочния мехур.

Често всичко започва с цистит, който влече със себе си и пиелонефрит. Бъбречните заболявания не търпят самолечение и при липса на правилна терапия бързо преминават в хронична форма, досаждайки на разболелия се от тях човек 2-3 пъти годишно.

Поради физиологични особености при жените заболяванията на бъбреците са 10 пъти по-чести, отколкото при мъжете. Ежегодно лекарите поставят диагноза „цистит“ или “пиелонефрит“ на над 300 хиляди българки.

Пиелонефритът атакува слабите

Пиелонефритът се нарича „настинка под пояса“, тъй като най-често започва от силно преохлаждане. Ако в този момент организмът е бил отслабен с вирусна настинка, стрес, недостиг на витамини, то възпалението е неизбежно.

Основният признак на инфекциозно възпаление на бъбречното легенче е дърпаща болка в кръста и леко повишение на телесната температура до 37,3-37,5 градуса.

Коварството на заболяването се състои в това, че дълго време е възможно то изобщо да не се проявява, освен чрез слаби болки в пояса, на които повечето хора не обръщат и внимание.

По данни на лекари, до 40% от болните от пиелонефрит не се и досещат за своя проблем. Докато в един „прекрасен“ ден не ги повали нетърпима болка в пояса или в страни от него треска с втрисане, поради което се налага да извика „Спешна помощ“.

Безсимптомно протичащият пиелонефрит постепенно преминава в хронична форма, която е възможно да поддържа и възпалителни процеси в съседните органи – яйчници, матка, право черво, хранителна алергия, дори и възпаления на сливиците.

Затова уролозите препоръчват на пациентите с бъбречни заболявания изследвания и при други специалисти – гинеколог, проктолог, алерголог-имунолог.

Инфекция – долу

Циститът и пиелонефритът се лекуват с антибактериални препарати – антибиотици и строго под наблюдение на лекар-нефролог. Само специалист е в състояние правилно да подбере подходящият препарат и схемата на лечение.

При необходимост ще ви бъдат проведени допълнителни изследвания – цистоскопия, установяваща степента на засягане на пикочния мехур, ултразвуково изследване на бъбреците, анализ на посявка от урината.

Антибиотиците се назначават в комплекс с противовъзпалителни препарати, физиотерапевтични процедури – елетрофореза, масажи и диетотерапия.

Промяна на начина на живот

За хората, страдащи от бъбречни заболявания е важно съблюдаването на постелен режим – в хоризонтално положение на тялото, топлината и покоят способстват за по-доброто снабдяване на бъбреците с кръв и строга диета.

По време на лечението, а и след това, от хранителния режим следва да се изключи всичко люто, солено, печено, пушено, подправки, сосове – всичко, което дразни стените на бъбречните легенчета.

От сладкото, мазното и от шоколада, също така се налага да отвикнете. Повече наблягайте на млечнокиселите продукти, желета, компоти от сушени плодове, също така и на напитки от безкостилкови плодове и зелен чай с мляко.

При заболявания на бъбреците са полезни сокът от червени боровинки – унищожават колониите от Ешерихиа коли, овесени ядки. Червените боровинки с противовъзпалителното си действие също са изключително подходящи.