От екипа на Lechenie.bg ви представяме 6 съвета как да укрепите здравето си по време на лятната ви почивка.

Лятото е най-благоприятното време не само за почивка, но за подобряване на здравето. Ако прекарате времето си през летния сезон правилно, то е напълно възможно да не боледувате през цялата година. Какво е нужно да направите, за да си подсигурите отлично здраве през цялата година?

1. По-често се отпускайте

По време на лятната почивка е нужно да се постараете да се отпуснете максимално. За това време е необходимо да се откажете от дневното си разписание. То следва да се съблюдава в рамките на годината, а седмиците на отпуската е важно да се прекарват така, както ви харесва, а не както трябва.

2. Колкото е възможно по-често се разхождайте

Разходките са полезни за всички хора. Но да се разхождате за здраве също трябва да умеете. Провеждани са специални изследвания, които показват, че най-полезният вид ходене, особено за хората със сърдечни заболявания, е това със забавяния и ускорявания.

Оказва се, че когато човек ходи ту по-бавно, ту по-бързо, той разходва повече енергия, отколкото, когато бяга, плува, кара велосипед, гребе или тренира във фитнеса. Още едно предимство на ходенето за здравето.

Струва си просто да се поразходите из градската градина или в близката гора след прием на лекарства – и техният ефект се усилва. И тогава препарати могат да се приемат по-малко.

3. Започнете закаляващи процедури

Ако не сте започнали да се закалявате, имайте предвид, че лятото е най-подходящото време за това. Съществуват немалко разновидности на тази процедура, но най-елементарният и ефективен способ е контрастното обливане на краката.

4. Забравете за компютъра

За него действително е по-добре да забравите през лятото. Тъй като от постоянната работа пред компютър очите бързо се уморяват и ако не се вземат мерки, то с течение на времето зрението започва да отслабва.

Затова летният период е необходимо да се използва с цел възстановяване на отслабеното през зимата зрение. Най-полезен за очите е първобитният начин на живот. И от гледна точка на офталмолозите е по-добре да си почивате сред природата.

Там човекът е заобиколен от естествените багри, а не от изкуствено осветление. Заглеждането в хоризонта също е полезно за зрението. Между впрочем едно от упражненита за укрепване на очните мускули, поради чието отслабване се развива и късогледство се състои в насочване на погледа ту на близо, ту на далеч.

5. Почивайте там, където се разбиват вълните

На морския бряг можете да се запасите със солидно количество въздушни йони, които са ни много необходими. Днес хората биват заобиколени от много уреди, които са включени в електрическата мрежа.

Те ни зареждат с положителни частици. Това е вредно за здравето. Но те се неутрализират от отрицателните йони. А те се образуват в най-голямо количество при движение на вода спрямо въздуха. Затова за предпочитане е почивката на живите морето като Черно и Бяло, а не на Мъртво, където няма никакво движение.

6. Укрепете носоглътката си

За предпочитане е през това лятото е да отидете на Черно море и всяко друго място, където има море и въздухът е топъл влажен и дори сега е най-подходящият момент за това. Именно в тези природни зони. И още един важен съвет не промивайте носът и гърлото си с морска вода. Така създавате предпоставки за изсушаването им.