Научавайки все повече и повече за мозъка, ставаме по-добри и в разработването на начини как да го подсилим.
Един от най-обещаващите в този момент е директната стимулация на умствените способности с помощта на слушалки, които изпращат директно електрически и магнитни импулси в определени зони на мозъка.

Мозъчната стимулация не е нов метод. Невролози са експериментирали с различни методи за стимулиране на мозъка най-малко през последните 15 години.

Но сега поради нарастващото познание от типа „как да“ създаде възможност за закупуване на устройства за стимулиране на мозъка от Интернет, като вече са по-достъпни от всякога.

По-важното е, че все повече изследвания потвърждават, че дори минимална електрическа или магнитна стимулация прави голяма разлика.

В действителност, електрическата, както и магнитната стимулация обещават подобряване на умствените способности, като учени от Оксфорд изследват методи и лекарства, които биха могли да послужат за увеличаване на интелекта.

Днес стимулацията на мозъка е толкова популярна, че преди известно време изследователи публикуваха отворено писмо до медиите, с което се опитват да предупредят за възможните рискове.

Принципно стимулацията обхваща насочване на импулси – електрически или магнитни, към определени зони на мозъка, за да успокоят някои психични процеси и да се активират или засилят други.

Има достатъчно доказателства, че прилагането на този метод може да подобри паметта, способността за разпознаване на образи, също така и за концентрация, възможностите на човек да решава задачи.

Изследванията също така показват, че стимулацията на мозъка може да помогне и за по-доброто представяне на спортистите по време на състезания, тъй като в резултат на въздействието с електрически и магнитни импулси уморяването настъпва по-бавно.

И това е само началото на това, което се знае за стимулация на познавателните способности при здрави хора.
От медицинска гледна точка е установено, че мозъчната стимулация може да бъде лекарство срещу депресия, безпокойство, и други заболявания, като вчера ви запознахме със статия, в която се посочваше, че дълбоката мозъчна стимулация се отразява благоприятно на умствените способности на хора, страдащи от Алцхаймер, като дори забавя развитието на деменция.

И наистина стимулацията на мозъка оказва много мощно въздействие, но проучванията, които оценяват реалното ѝ въздействие, са все още в много ранна фаза, и резултатите, които биват получавани не са съвсем ясни.

В отвореното писмо до медиите изследователите от Оксфорд посочват, че различните области на мозъка реагират по различен начин на стимулирането в зависимост от това с какво конкретно човек се занимава в момента.

Ако чете книга, различни области на мозъка са активни в сравнение с когато например гледате телевизия или играете на видеоигра.

Различни са ефектите от електрическата или магнитната стимулация на мозъка в зависимост от това какво се случва към момента, в който се извършва.

Стимулиране на една определена способност, и съответно зона в мозък, може да пожертва друг умствен процес.
Все още е прекалено рано да се стимулира по подобен начин мозъка, тъй като все още въздействието на този метод върху мозъчната функционалност не е добре проучено.

Но все пак си вижда, че свръхстимулирането на мозъка е нещо съвсем реално, а не е само някаква научна концепция.
Военните се интересуват също от този въпрос, а и гражданите също като рискуват сами експериментирайки върху себе си.