Напрежението, стреса, липсата на почивка и отговорностите в ежедневието могат да се отразят не само върху външния ни вид, но и върху здравето на нашия мозък. Когато мозъка ни работи продължително време под стрес и не му даваме шанс да почине, започва да ни „отмъщава“. Бързото забравяне, ниската концентрация и все по-некачественото справяне с някои ежедневни задачи са сигнал, че трябва да се погрижим за нашите когнитивни способности и да тонизираме организма ни.

Кои продукти могат да благоприятстват мозъчната дейност

Йерба Мате

Смята се,  че това е растение, което всъщност е мощен стимулант, подхранващ организма ни на клетъчно ниво. В този чай се съдържат редица активни съставки, като: Витамини от група В, витамин А, желязо, магнезий, манган, селен, фосфор, цинк и др.

В сравнение с кафето или енергийните напитки, йерба мате действа освежаващо и разбуждащо, като ефекта му се усеща през целия ден. Той е богат и на антиоксиданти, които „бранят“ тялото ни от оксидативния стрес.

Матча чай

В Lechenie.bg вече може да се запознаете подробно с това уникално растение, което има невероятни ползи за организма ни. Няма как обаче и да го пропуснем в днешната статия.

Смята се, че освен мощните антиоксидантни свойства, чаят стимулира мозъчната дейност и тонизира организма ни.

Зелен чай

Зеленият чай е класическа напитка още от древни времена. В миналото, тя се е препоръчвала на монасите, на които им било нужно да запазят съзнанието си чисто и будно.

В днешно време, вече има и обяснение защо това е така – в чаят се съдържат веществата кофеин и L-теанин, които ни разбуждат, повишават бдителността и съзнанието. При умора, кофеинът подобрява концентрациятя, подсилва паметта и ни прави по-енергични.

Мента

Е, ако сте от хората, на които стимулиращите напитки и кофеинът, като цяло, не се отразява добре, подготвихме предложение и за вас. В ментата не се съдържа кофеин, но пък останалите вещества, открити в растението му придават приятен и освежаващ вкус, а да не забравяме и многобройните ползи за здравето, включващи подсилването на имунитета и лечението на простудни заболявания.

Установено е, че чаят от мента повишава бдителността и концентрацията, като в същото време подобрява и паметта.

Куркума

Позната повече като подправка за някои източници ястия, се оказва, че курукумата не само лекува нервната ни система, но и ни предпазва от болести. Някои съединения в куркумата, насърчават растежа на нервни клетки и подпомагат регенерацията на мозъка.

Някои скорошни проучвания са установили, че към момента се разрамотват лекарства за лечение на Алцхаймер, в които се намира съставката турмерон, съдържаща се в куркумата.