Казват, че в природата се крият лекарства за всички болести. Пчелите са едни от най-полезните създания на природата и като такива те не само, че пазят Земята от сигурна смърт, но и се грижат за здравето на човека.

Днес ще поговорим за един пчелен продукт, с висока хранителна стойност и много полезни свойства. Днес ще говорим за пчелният хляб, известен още като перга.

Какво е пчелен хляб

Пчелният хляб или пергата представлява храната на пчелите. Погрешно е схващането, че пчелите се хранят с пчелния прашец.

Всъщност, цветният прашец е основната суровина от която се приготвя пергата. Активните съставки в пчелният хляб са лесно усвоими за човешкото тяло и има естествен лечебен ефект за тялото ни.

Какви са лечебните свойства на продукта

  • Грижи се за сърдечно-съдовата система

Множество изследвания са доказали ползите от пчелния прашец върху профилактиката за сърцето и кръвоносните съдове. Доказано е, че за период от 3 месеца, ежедневната употреба на пчелен хляб снижава нивата на общия холестерол с около 20%.

Освен това, пергата може да помогне за регулиране на нивата на високото кръвно налягане.

  • Анемия

Установено е, че храната на пчелите въздейства на системата на кръвообразуване. В перга се открива желязо, който е важен минерал.

Желязото участва при производството на хемоглобина, необходим за транспорта на кислорода до всяко клетка на тялото ни.

Когато страдаме от недостиг на желязо, тялото ни не успява да произведе достатъчно хемоглобин и така възниква желязодефицитна анемия.

  • Подходящ за спортисти

Пчелният хляб е източник на аминокиселини и ензими, които са с висока биологична стойност. При ежедневна употреба, перга има анаболен ефект, което означава, че тя може да повиши теглото и мускулния растеж.

Подходяща е за атлети, които имат проблем с покачването на мускулна маса.

  • Нормализира чревната флора

Храната на пчелите е изключително полезна за периода на антибиотично възстановяване. След приема на антибиотици, чревният микробиом е нарушен и съответно сме по-склонни към развитие на проблеми с храносмилането и обработката на хранителни вещества.

Перга нормализира чревната микрофлора , като в същото време подсилва организма.

  • Забавя растежа на злокачествени образувания

Все още липсват категорични доказателства, но според някои лекари, занимаващи се с алтернативна медицина, перга повлиява растежа на ракови образувания, още в ранните им стадии и може да спре развитието на процеса.

Как е правилно да се приема

Схемите за прием са много, но най-оптималния вариант е да се приемат между 5 и 30 грама перга на ден, разпределени в няколко приема. Все пак, имайте предвид, че пергата има анаболен ефект и не е подходяща във високи дози, за хора, които трябва да редуцират теглото си.