Забелязали сте, че са се появили косми под брадичката ви? Измъчва ви въпроса, защо са се появили и как можете да ги премахнете завинаги?

Внезапното засилване на растежа на космите, появата на груб глас и на други типични мъжки черти би притеснило всяка жена. Какво трябва да се направи в тази ситуация?

Разбира се, у всяка жена има повече женски полови хормони – естрогени. Но в нейния организъм има и мъжки хормони – андрогени.

И макар да са сравнително малко, те също са нужни, особено в периода на пубертета.

При жени в зряла възраст прекомерната концентрация на мъжките хормони обикновено възниква при нарушаване във функцията на надбъбречните жлези, яйчниците и на главния мозък.

Понякога същевременно се нарушава цикъл – менструациите става редки и оскъдни. Към женските болежки се добавят и мъжки такива – пъпки и фурункули, които се появяват, поради засилена секреция на мастните жлези. А при тежките случаи се развива безплодие.

Защо на жените е възможно да започнат да им избиват мустаци?

Най-често това се дължи на увеличения синтез на мъжки полови хормони. Тъй като появата на окосмяване у жените е първият характерен признак на нарушаване на хормоналния баланс.

Косми започват да растат по лицето, гърдите, в долната част на корема и по бедрата.

Мустаци могат да започнат да растат и у бременни жени, поради хормоналните изменения. Постоянно на страстните брюнетки им се налага да се борят с излишното окосмяване.

В такива случаи, ако няма други проявления на прекомерното количество андрогени, то тогава и от лечение няма и никаква необходимост.

Но ако изведнъж косми започнат да растат там, където преди не е имало и помен от тях, то тогава е наложително да се потърси лекарска помощ.

Защо при едно 20-годишно момиче могат да започнат да растат косми по лицето? И какви изследвания е необходимо да се направят?

За начало се препоръчва да се отиде на гинеколог. Възможно е още при първия преглед да се установи заболяване на яйчниците – това е една от най-честите причини за окосмяване от мъжки тип.

А цитонамазката и измерването на ректалната температура ще помогне за потвърждаването на диагнозата. В трудните за поставяне на диагноза случаи ще се наложи рентген, ултразвуково изследване, ендоскопия и компютърна томография.

За откриването на повишено ниво на мъжки полови хормони ще помогнат изследванията на кръв и урина. Ако при изследване се открие киста или тумор на яйчниците, надбъбречните жлези или на хипофизата, то е необходима операцията.

След интервенцията е окончателно и вече не се налага прием на хормонални препарати. Повечето от жените трудно преживяват хроничното повишено окосмяване – особено на лицето, някои от тях, дори достигат до невротични разстройства и депресии.

За да се избегне това, се препоръчва жената да не се опитва сама да се справя с проблема си, а да потърси помощ от психотерапевт.

Повечето жени смятат, че единственото лекарство срещу повишеното окосмяване е бръсначът. Действително ли по друг начин не е възможно избавянето от повишеното окосмяване при жените?

В повечето случаи е възможно справянето с повишените нива на мъжките полови хормони в женския организъм. Лекарите обикновено предписват на жените отново хормони, но женски.

Но трябва да се има предвид, че хормоналното лечение е с голяма продължителност – месеци и дори години.