При напипване на подозрителна бучка в едната или в двете гърдите невинаги това е рак на млечната жлеза. Това е възможно, но съвсем не е задължително. Причините, поради които се появяват бучки в гърдите, са много. Едни от тях могат да са сериозни, а други на практика безобидни.

Наистина първата мисъл, която възниква при повечето жени, когато открият у себе си подозрителна бучка в гърдите, това е за онкологично заболяване.

Ракът на млечната жлеза е и остава едно от най-разпространените и познати онкологични заболявания за жените. Подозира се, ако структурата на гърдите се измени и вече не е както обичайната.

Причините за поява на бучки или други плътни образувания в гърдите са доста. Едни от тях сигнализират, че в организма нещо не е наред, а други са вариант на нормата.

За определянето какъв е конкретния случай може да помогне лекар, и при най-малките подозрения трябва да се запише час при мамолог за консултации допълнителни изследвания.

Какви плътни образувания се появяват в гърдите

1.Фиброаденом

Появата на фиброаденом – доброкачествени тумори в млечната жлеза е характерно за подрастващи девойки и млади жени, макар и да може да се наблюдава и в по-старша възраст, по-често по време на бременност.

Невинаги се взема решение за отстраняване на фиброаденома – ако възелът или бучката е малка, се избира тактика на изчакване. С помощта на ултразвук се проследява дали се твърдото образувание или нищо не се случва с него.

При необходимост може да се назначи биопсия за уточняване на произхода на възела.

2.Папилом

Бучката в гърдата може да се дължи на образувание в един или няколко протока на млечната жлеза. Това е своеобразна брадавица, която се състои от жлезиста и фиброзна тъкан, а хранене получава от подходящите за нея кръвоносни съдове.

Възлите, предизвикани от този тип папилома, могат да се разположат както в тъканите на гърдите, така и до зърното. Невинаги могат да се напипат, често първият признак сигнализиращ за такъв тип папиломи е появата на зеленикави секрети от зърната.

Ако бъде забелязано нещо подобно, е добре в кратки срокове да се потърси лекарска помощ, това може да е симптом на други състояния с неблагоприятно развитие.

Появата на подобен тип папиломи е доста рядко. Срещат се приблизително при 2-5% от жените, обикновено на възраст 30-55 години.

Обикновено се взема решение за отстраняване на папиломата, поради което се провежда и малка операция.

Важно е да се помни, че появата на единична папилома не сочи към висок или нисък за поява на рак на млечната жлеза. В случай че се появят няколко, това може да е повод за безпокойство.

Още един тревожен симптом – откриване на проточни папиломи в млада възраст.

3.Мастопатия

Това е може би най-разпространеното изменение, което протича в женските гърди. По данни на някои учени, с мастопатия се сблъсква почти всяка втора жена на възраст от 20 до 50 години. Мастопатията не се смята за болест и може да възникне на фона на хормонални изменения, например, известно време преди менструация.

4.Мастна некроза

Среща се най-често при жени с големи гърди, появява се и на фона на различни травми. Така например, мастната некроза често се среща при тези, които са преминали през хирургично лечение на млечната жлеза, но може да възникне и след силни удари.

Възможно е да се появи и няколко години след инцидента, когато жената вече е забравила, че някой я е блъснал с лакът или коланът се впил в гърдата след рязко спиране на автомобила.

Образуванията при мастна некроза може да са много твърди, което е доста плашещо. Такава находка сама по себе си не е опасна, но се налага да се потърси медицинска помощ. Провеждат се изследвания с цел отхвърляне на злокачествено образувание. Не се провежда операция, а само се наблюдава.

5.Филоиден тумор

Фиброаденомите с формата на листо, които се наричат и филоидни, се срещат много по-рядко и са не повече от 1% от всички тумори на млечната жлеза. Ако възникнат, то обикновено е при жени след 40.

В повечето случаи са напълно безобидни и не изискват никакви активни действия, но трябва да се следят, тъй като във всеки десети случай филоидния тумор може да започне да расте бързо, и да се изроди в злокачествен. Лечението на такива образувания не е лесно, необходима е хирургична интервенция.