Куркумата днес се приема за истинска суперхрана. Приписват ѝ се всевъзможни целебни свойства, които са подкрепени от научни изследвания.

Според учените куркумата помага за лечение не само на възпаления и на стомашни разстройства, но и на сърдечни болести и рак.

Невротоксинът олово се открива в куркумата

Производителите на подправки са готови на всичко, за да предложат най-добрата куркума на пазара, или най-малкото да ѝ придадат търговски вид.

За съжаление, понякога за това се използват различни опасни методи.

Учени от Станфордския университет неотдавна научиха от първа ръка, че много производители в Бангладеш третират куркумата с олово, за да подсилят нейния ярко-жълт цвят и да вдигнат цената ѝ.

Според самите земеделци тази практика започва да се прилага след опустошителни наводнения през 80-те години на миналия век. Реколтата от куркума била слаба, корените загниват и придобиват неапетитен сив оттенък.

За да спасят положението производителите започнали да обработват куркумата с жълт пигмент – оловно съединение, което връща естествения яркожълт цвят на подправката. Тази практика имала успех и започва да се прилага масово.

Леко шокираните от това откровение учени провеждат химичен анализ на 524 проби от куркума, пигменти, прах и почва от цял Бангладеш.

Те установили концентрации на олово 500 пъти превишаващи националната пределно допустима норма – средно 690 микрограма олово във всеки грам куркума.

Оловото е невротоксин, който може да предизвика здравословни проблеми при попадане в храната. Особено опасен е за децата, тъй като може сериозно на увреди тяхната неукрепнала нервна система.

Необходим ли е по-строг контрол на вноса на куркума

Съавторът на изследването отбелязва, че за разлика от другите метали, безопасен предел на потребление на олово не съществуват.

Изследователите признават, че не са изследвали колко олово се съдържа в куркумата, която се предлага извън границите на Бангладеш. Възможно е да се изнасят и по-безопасни партиди от подправката.

Учените обаче призовават към по-строги проверки и химичен анализ на внасяната куркума, тъй като не е известно колко от третираната с олово подправка е пусната на световния пазар, след като е изнесена от Бангладеш, един от основните производители.