Хормоните предизвикват определени изменения в организма, които на свой ред се отразяват на състоянието на кожата на подрастващите.

Какво се случва с кожата още преди пубертета и кои са тревожните симптоми

Първите изменения в детския организъм започват още от 4-5-годишна възраст. Детето расте, развива се, неговият организъм започва подготовка за пубертета. Този може би най-важен период започва на около 12-13-годишна възраст, когато в процеса се включва и хормоналната система.

Какви промени родителите трябва да наблюдават у детето в този момент и какви случаи да се бие тревога.

В периода на пубертета детето може достатъчно време да прекара пред огледалото в търсене на проблемни зони на лицето и насочвайки вниманието си върху тях. Недоволството от външния вид предизвиква неприятни усещания, а за родителите е повод за безпокойство.

Някои проблеми може да се разрешат със собствени усилия, а при други е необходимо задължително детето да се заведе на специалист. Предстои да разгледаме едните и другите случаи.

Кожата на подрастващия става мазна

Към това се добавя и появата на специфична миризма на тялото, започва растеж на косми подмишниците и по половите зони. Следва да се разбира, че за 12-годишно дете всичко това е необичайно и стресово.

Проявете максимум внимание към детето, обяснете му, че всички тези изменения са с функционален характер, и рано или късно организмът се адаптира към тях.

През този период е много важно подрастващият да съблюдава режим на учене и почивка, пълноценно да спи и да се наспива, да не злоупотребява с прекарването на време пред мобилни устройства, да се храни добре и балансирано.

В ежедневното меню трябва да се включват много плодове и зеленчуци, полезни натурални храни.

Дюнери, пържени картофи, солена, пържена е по-добре максимално да се ограничат, тъй като тези храни предизвикват повишено отделяне на себум, както и отделяне на пот.

Поява на симптоми на акне

Много често подрастващите, когато при тях се наблюдава повишено отделяне на себум и порите започнат да се запушват, започват сами да си изцеждат пъпките. Така предизвикват допълнително инфектиране.

И тогава вече започва акне – към изменението на флората се присъединява възпалителен процес.

Ако се наблюдава повишено омазняване на лицето и на скалпа на детето, много черни точки, е по-добре да се запише час с направление от личния лекар за дерматолог. Специалистът ще направи правилен режим за грижа за кожата.

Същевременно в никакъв случай не трябва да се злоупотребява с препарати с дезинфекциращо действие.

Съставки като хлорхексидин, спиртни разтвори, изсушават прекомерно кожата, поради което започва да отделя още повече секрет, като се влошава общата картина.

Наднорменото отделяне на кожен себум води до изменение на pH на кожата, променя се микрофлората, поради което условно патогенната флора се превръща в патогенна, започва възпаление.

Именно този етап на профилактиката е от изключителна важност.

Има ли необходимост от провеждане на почистване на лицето? Такава има, но почистването трябва да е меко, атравматично и се провежда в кабинета на дерматолог. Специалистът може да препоръча и подходяща козметика.

Важно условие е да се спазва питеен режим. Достатъчният прием на течности способства за намаляване на отделянето на себум и противодейства на обилното изпотяване.

Обривите на кожата със системен характер

И наличието на пустули, като поне една от тях е с гнойно съдържимо, е повод да заведем детето на дерматолог. Специалистът ще отстрани патологичния субстрат и ще назначи специални препарати.

Възникване на дерматит

Ако детето е по-скоро предразположено към алергии, то на прекомерното отделяне на секрет кожата реагира с възпаление – дерматит /местна алергична реакция към своя собствен секрет и същите микроорганизми, които се развиват в нея.

Как това се проявява външно – на фона на прекомерното отделяне на себум се появяват – черни точки, комедони, като в зоната нос-устни са в стадий на зачервяване.

Детето може да се оплаква от сърбеж в тази зона. Това е ясна клинична картина на себореен дерматит, и може да помогне единствено дерматолог.

Специалистът назначава антихистамини, местни препарати, които ограничават самия процес. И след като настъпи ремисия вече може да се отиде на козметик.