Повечето бъдещи майки очакват от бременността сутрешно гадене или болки в кръста. Отоците и останалите неприятни симптоми – също се предполагат. Малко обаче са тези бъдещи майки, които са наясно как бременността се отразява на зрението.

Повечето знаят само, че силното напрежение при раждането, особено при неправилно напъване, може да повлияе неблагоприятно на очите.

Неочаквана и същевременно доста неприятна изненада е, когато зрението започне да се променя в неблагоприятна посока още по време на бременността.

Неприятно, но факт – хормоналните и физиологичните изменения, които протичат при очакване на бебе, също могат да повлияят на зрението.

За щастие, най-често проблеми със зрението отшумяват от само себе си след раждането. Но някои изискват медицинска помощ, и то понякога спешно, затова е добре бъдещите майки е да имат информация за тях. На какво трябва да обръщат внимание бъдещите майки?

Как бременността може да навреди на зрението

Сухота на очите

Сухота, раздразнение на роговицата, сърбеж – тези симптоми често съпровождат очни инфекции, алергични реакции или бактериални и вирусни заболявания. Но физиологичното понижаване на нивото на влажност на роговицата не е рядко явление при бременност.

Какво е решението на този проблем

Използването на капки „изкуствени сълзи”, за да се овлажни повърхността на очите, облекчава състоянието. Но първоначално трябва да се направи консултация с акушер-гинеколог, за да се уверим, че съставките са безопасни за бременните жени.

Ако носите контактни лещи, проверете етикета, за да се уверите, че капките са съвместими с тях. Някои от средствата съдържат консерванти, които могат да увредят меките контактни лещи.

Много капки с терапевтичен ефект е забранено да се използват при носене на контактни лещи, тъй като активното вещество може да проникне в тъканите на лещите и се натрупва там и да предизвика странични ефекти.

Замъглено зрение

Неясно, размазано зрение, мъгла пред очите може да са изключително тревожни симптоми на прееклампсия и други опасни за бъдещите майки и за очакваните от тях бебета състояния. При поява на такъв симптом е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ.

Ако здравословни проблеми не бъдат установени, то трябва да се знае, че известно размазване на зрението може да бъде предизвикано от напълно естествено физиологично явление при бременност.

Това най-често се дължи на задържането на течности в организма на бъдещата майка. Този страничен ефект на бременността може не само да доведе до подуване на краката, но и до промяна на формата и на дебелината на роговицата.

Тези последствия на отоците могат да доведат до размазване на зрението. Това състояние обикновено минава от само себе си след раждането или след края на кърменето.

Ако няма други симптоми на замъгленото зрение, лекарят не вижда причини за безпокойство и самата промяна на зрението не пречи и не създава съществени неудобства, то няма нужда от лечение.

Размазаните обекти и предмети е възможно все пак да създават неудобства, в такъв случай може да се направи консултация с офталмолог.

Тези, които носят очила или използват контактни лещи, може да имат нужда от промяна на корекцията. Необходимо е да се проверят диоптрите след раждането и след спиране на кърменето.

Не е препоръчително да се правят операции за корекция на зрението, поради нестабилност на зрителната острота при бременност. В повечето случаи зрението се връща в нормалното си състояние след раждането.

Прееклампсия

Промените в зрението е възможно да са признак на потенциално сериозна патология, която възниква при сравнително малък брой бременни.

Съпровожда се с високо кръвно, отоци на вътрешните органи. В списъка с признаци са също:

  • Временна загуба на зрение;
  • Повишена чувствителност към светлина;
  • Неясно зрение;
  • Наличие на аура, мигащи светлини или петна пред очите.

Диабет

Високите нива на кръвна захар, свързани с диабет, може да увредят малките кръвоносните съдове, които снабдяват с кислород и с хранителни вещества ретината.

Вероятността от тази патология нараства с напредването на бременността. Диабетът, който засяга бременните, се определя като гестационен, и също може да предизвика замъгляване на зрението.

При наличие на захарен диабет, без значение от вида, трябва да се следят показателите на бременната. Лечението да се коригира съвместно от ендокринолог и от гинеколог.

Ако е поставена диагноза транзиторен гестационен диабет, е необходимо редовно да проверяват нивата на кръвната захар и да се следват всички препоръки на лекаря, от хранителен режим до прием на специални лекарствени средства.