Защо не трябва малки деца да се хранят с пържени картофи, майонеза, гъби и пушени колбаси.

Много родители смятат, че щом детето направи 1 година, могат да го сложат на общата маса. Тоест да му разрешат да яде всичко, с което се хранят останалите членове на семейството.

Но педиатрите уверяват, че това е голяма заблуда.
Родителите забравят, че детето е на т.нар. обща трапеза с възрастните, то и цялото семейство трябва да се храни правилно, да следва принципите на здравословното хранене.

Ако това е обща трапеза с пържени картофи, кисели краставички и майонеза, на такова хранене детето не трябва да преминава. Нито 1-годишно, нито на 5-годишно.

И така, какво трябва да се избягва в детското хранене?

1.Пържените ястия, особено с коричка

Допустимо е да се включват в детското меню не повече от веднъж седмично. По-добре е да се готви на пара или фурна, или да се пекат. Може леко да се запържва, а след това да се запича във фурната.

2.Консервите не са предназначени за детско хранене

Това се отнася и за местните, и за рибните консерви. А ако са със сьомга, могат да се използват за приготвяне на храна на деца над 3 години.

3.Полуфабрикати – замразени пържоли, рибни пръчици в панировка

Колкото повече се съхраняват, и за да имат нормален вкус, в тях се добавят много повече мазнини и сол, отколкото слага обикновената домакиня, когато готви сама за семейството си.

4. Готови сосове

Кетчуп, майонеза и прочие сосове на тяхната основа. В тях има много излишни съставки – ароматизатори, консерванти. Освен това могат да предизвикат алергия.

Плюс многото мазнини и проблем със стомашно чревния тракт. Леката майонеза – това не е изход. Понижаването на процентът на мазнините се постига чрез добавяне на други компоненти, вредни за децата.

5. Пушени колбаси, пушено месо

Към тях детето изобщо не трябва да се приучава отново заради голямото количество мазнини, сол и неполезни добавки.

6. Гъби

Пържени, варени, самостоятелно събрани или купени, на деца до 7 години не трябва да се дават. Изключение е гъбената супа, която се разрешава на по-големите деца – на 5-6 години.

Ако детето няма още 3 години, то към гореизброеното се добавя и още един забранен списък:

7. Хайвер и деликатесна маринована риба, както червена, така и бяла

Ползата от хайвера за малките деца е много по-малка, отколкото излишъкът от сол и мазнини в този продукт. Освен това хайверът често е причина за алергии.

8. Сладки газирани напитки

Дразнят незрелият стомашно-чревния тракт на детето, особено стомаха. А освен това способстват за формиране на неправилни хранителни навици – децата ги пият като вода.

Но могат да се употребяват само в минимални количества като десерт. И да не се използват за утоляване на жаждата. Ако детето желае да пие, предлагайте му обикновена вода.

9. Кифли, бухти, понички с маслен крем

По-добър вариант са бисквитите с парченца плодове, желетата, суфлетата.

10. Разноцветни и бонбоните за дъвчене

Обикновено се продават до касите на супермаркетите, макар че привличат вниманието на децата, не са препоръчителни за тях, поради голямото количество ароматизатори и оцветители и ароматизатори, които съдържат.

Но пък шоколад се допуска, след като детето навърши 2 години, но в малки количества.