Топ 3 ефективни начина за укрепване на самодисциплината
Полезно

Големите постижения изискват дисциплинираност и сила на волята. Без тях всички наши усилия се разбиват в стената на емоциите, обстоятелствата и влиянието на другите хора. Не е ли така? Тези прости съвети ще ви помогнат да развиете самоконтрол.

Отдавна е известно, че само с мотивация не се стига далеч. Покрай желанието да започнеш да правиш нещо, е необходима дисциплина, за да се развият тези начинания.

По-долу са представени прости, но ефективни трикове за укрепване на самодисциплината за 21 дни.

1. Започнете да следите себе си

В продължение на 21 дни следете себе си – какво правите, как стоите, как разговаряте, с какво се разсейвате, как ходите и как се обличате. Контролирайте се напълно.

Следете за стойката, положението на ръцете и краката. Отбелязвайте моментите, когато започвате да се отпускате. Дори когато сте сами, не го правете.

Не е важно къде се намирате – на вилата, на работа или във фитнес залата – трябва да изглеждате на 100% и да излъчвате позитивизъм и увереност. Създайте собствен стил, изхождайки от съображения за комфорт, придържайте се към него.

Колкото повече мислите за личния чар, толкова по-голям ще бъде той. Представете си, че всеки ден се намирате пред обективите на камерите и не трябва да изглеждате лошо, през цялото време трябва да сте на висота, за да не се червите след това пред аудиторията.

Да се научите да се контролирате, ще ви помогне простото упражнение за всеки ден – стойката на морския пехотинец. Отидете до стената, прилепете се към нея, до колкото е възможно с пети, дупе, лопатки, шия и лакти. В тази поза трябва да стоите минимум 10 минути ежедневно.

След няколко дни ще забележите, че гърбът ви започва да се изправя.

Този малък комплекс помага за развитието на самодисциплина, тъй като се научавате да контролирате поведението си и да не бъдете отпуснати. Помнете, правите това за себе си, а не за околните.

2. Измислете си сутрешен ритуал

Продуктивността и концентрацията ни зависят напълно от това, как ставаме сутрин. Може трудно да излизаме из под одеялото след 8-мото звънене на будилника и да си мислим колко бързо да се върнем в леглото.

Но е най-добре от по-рано да се приготвим за събуждане, да чувстваме своя биоритъм и дишането на новия ден.

Трябва да измислим сутрешния ритуал, който да ни настройва за началото на новия ден.

Ето прост вариант – ставане с първия будилник, физзарядка с леко натоварване, контрастен душ, здравословна закуска, четене, всичко това ще отнеме приблизително час.

И 21 дни са достатъчни, за да стане това навик.

Не е важно какъв ритуал ще измислите. Най-важното е да не се отказвате от него през почивните дни или празниците.
Сами няма да забележите как ще станете по-ефективни, концентрирани и дисциплинирани.

С времето ще започнете да изпълнявате сутрешните дела автоматично, ще станат неизменна част от живота ви.

3. Превърнете се в аскет

За начало изберете от какво да се откажете за 21 дни – в идеалния случай. Не яжте любимото си ястие поне веднъж седмично, а най-добре – всички три.

Много добро упражнение е да поставите лакомството на видно място и в рамките на деня – да не се докосвате до него.

Наложете си табу – може на филми, секс, социални мрежи, разговори, алкохол, игри. Най-важното е да се научите да се отказвате от нещо.

Човек е длъжен да контролира себе си, иначе всичко останало ще го контролира. Необходимо е да правите това, което сте си набелязали, независимо от емоциите.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.38 76

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Защо любовта пречи на секса