Анемията при бъдещите майки се среща толкова често, че много жени не възприемат проблема сериозно, смятайки понижаването на хемоглобина едва ли не за норма при бременността.

Какво казват обаче лекарите? Опасна ли е анемията през бременността?

Недостиг на желязо при бременност

Сред многообразието от видове анемии желязодефицитната се отнася към най-често срещаните проблеми при бъдещите майки. Освен това може да се случи при абсолютно здрави жени.

Това усложнение на бременността се отнася към онези, които могат да се предотвратят без особени усилия. Най-важното е своевременно да се направят лабораторни изследвания и да се изпълняват лекарските предписания по прием на железни препарати.

Нараства ли потребността от желязо при бременност? Да, но не и в началото на бременността, в първия триместър.

Напротив, в първите месеци на бременността нуждата от желязо се понижава, тъй като липсва менструация и намалява продукцията на червени кръвни телца.

От 4-тия месец нататък потребността от желязо нараства, особено в последните седмици преди раждането. Колкото по-близо е краят на бременността, толкова повече плодът се запасява с желязо, което получава от организма на майката, чрез плацентата.

Понижаването на количествата на еритроцитите и нивата на хемоглобина е признак на доста сериозен недостиг на желязо. В първите два стадия на дефицита на важния микроелемент тези показатели остават абсолютно нормални, и проблемът може да се заподозре само като се даде венозна кръв за специални показатели.

Важно е да се помни, че съществуват не само желязодефицитни анемии при бременните жени, но и други също. Само лекар може да разбере какво се случва с всяка конкретна бъдеща майка.

Понякога е необходима и консултация с хематолог.

Кога предразположението към недостиг на желязо е най-високо

При отчитане на факта, че много често недостигът на желязо възниква не на фона на бременността, а много по-рано, то е важно да се знае кой влиза в рисковата група по тези патологии.

  • Феновете на вегетарианската и веганската диета, на силния чай и на кафето, а също и жените, които постоянно отслабват и не се хранят добре, ядат малко червено месо или ядат твърде много съдържащи калций храни – често млечни.
  • Страдащи от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт – паразитози.
  • Жени, които са с имунни дефицити, автоимунни заболявания и други сериозни хронични болести.
  • Бъдещите майки, които преди забременяването, често са давали кръв – донорство, или са губели твърде много кръв заради обилен месечен цикъл.
  • Жените, при които интервалите между бременността са кратки, по-малко от година.

Освен това недостигът на желязо може да се задълбочи на фона на бременността – повръщане при бременност, прееклампсия, хепатоза и други.

Как се определя недостигът на желязо при бременност

Абсолютно всички жени, които са записани на консултации при гинеколог, многократно дават кръв за определяне на пълна кръвна картина.

При оценка на резултата от изследването лекарят обръща внимание не само на основни показатели, но също и на такива като хематокрит /Ht/, цветен показател, среден обем на еритроцита /MCV/, средно съдържание на хемоглобин в еритроцитите /MCH/, средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите /MCHC/.

Обикновено при недостиг на желязо MCV, МCH, МСНС и цветният показател се понижават, но през бременността може да се наблюдава физиологично увеличаване на MCV.

Така внимателният лекар може да заподозре недостиг на желязо в организма, дори при нормални нива на хемоглобин. Но ако изглежда първоначално понижен, по-малко от 110 г/л в първия триместър, и по-нисък от 105 във втория и в третия триместър, тогава е необходимо провеждането на допълнителна диагностика на съществуващата анемия, за да се установи дали е достатъчно желязото за бъдещата майка.

Какви допълнителни изследвания обикновено се назначават

Серумно желязо

Нивата на желязо в кръвта се определят при диагностика на анемия вече доста отдавна. При изразен недостиг на желязо този показател се понижава.

Благодарение на научните изследвания е доказано, че понижаването на нивата на серумното желязо в кръвта не е надежден признак на желязодефицитна анемия. Неговите нива е възможно да варират в денонощието.

Затова оценяването на този показател трябва да става в комплекс с други изследвания.

Феритин

Това е индикатор на запасите на желязо в организма. При недостиг на минерала, нивата на феритин се понижават.

Ако в организма протичат някакви възпалителни процеси, то нивата на феритин е възможно да нараснат, въпреки че реално съществува железен дефицит.

Трансферин

Този плазмен белтък е основен преносител на желязо. Неговите нива в кръвта нарастват при недостиг на желязо. Също лекарите определят процентът на насищане на трансферина с желязо.

При понижаване на този показател може да се съди за недостиг на желязо в организма.

Свойството на серума да свързва желязо

Този показател отразява потенциалната способност на серума да свързва желязо и се увеличава при недостиг в организма.

Хепсидин – изследване от бъдещето

При отчитане на несъвършенството на много методи на диагностика на анемия, учените продължават с търсенето на други маркери, които могат да се използват за точно поставяне на диагноза.

Днес големи надежди се възлагат на определянето на нивата на хепсидин в кръвта. Това е белтък, който се явява регулатор на абсорбцията на желязо в организма.

Неговият синтез в организма строго се регулира, доказано е, че при железен дефицит се понижава. Определянето на нивата на хепсидин в кръвния серум помага за определянето на чувствителността към лечението с железни препарати.

В съвременни условия нивата на хепсидин при анемия рутинно не се прилагат и практически препоръки относно тестването засега липсват.

Може ли да се даде кръв за изследване за нивата на хепсидин? Възможно е, но това е скъпо изследване, което не може да се направи във всяка лаборатория.

Отразява ли се недостигът на желязо при майката на детето

Може ли да се твърди, че заради недостиг на желязо в организма на майката се излага на риск здравето на детето? Изследвания на този проблем се водят доста отдавна и продължават и до днес.

Дълго време се смяташе, че децата, родени от майки с анемия, може да са изложени на сериозен риск за живота, в периода когато са новородени, по-често се раждат преждевременно.

Също са и с по-ниско тегло, но съвременните изследвания дават основание да се усъмним в тези данни.

Учените изучават въпроса дали железните препарати подобряват здравето на новородените деца. Стига се до извода, че влиянието на железните препарати върху теглото на мъниците е умерено.

Дали съществува връзка между желязодефицитната анемия на майката и честотата на преждевременните раждания засега не е ясно.

Днес активно се изучава следният въпрос – колко силно влияе дефицитът на желязо в организма на майката върху психомоторното развитие на детето?

Вече е ясно, че при децата, които страдат от желязодефицитна анемия в детска възраст, по-често се установяват двигателни разстройства, трудности със социализацията.

В бъдеще при тях по-често се развиват тревожни и депресивни разстройства, наблюдават се трудности при обучението и концентрацията. Изучава се въпросът с риска от развитие на аутизъм и шизофрения.

Установява се, че неблагоприятните последствия от анемията при децата по-често се срещат, колкото по-тежка е анемията при майката. При анемиите в лека степен и умерен недостиг на желязо те не са толкова чести.

При повечето от новородените деца нивата на хемоглобин са доста високи. Нормалните нива на хемоглобин при бебетата обаче още не показват, че мъникът не изпитва недостиг на желязо или пък че няма да има проблеми през първата си година.

Кой е в рисковата група за развитие на анемии през малките деца? Това са близнаци и тризнаци, децата, родени от пушещи майки, от жени, които страдат от затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет и някои други заболявания.

Лекарите съветват много внимателно да се отнасяме към въпросите по планирането на бременността  и по-нататъшното нейно развитие.

Всякакви заболявания е по-лесно да се предотвратят, отколкото да се лекуват, а по отношение на дефицита на желязо това правило работи отлично.