Гледането на филми и сериали може да доведе до развитие на депресивни състояния. В сезона на късната есен, когато дните стават все по-кратки, ни се иска да изпълним ежедневието си с по-ярки впечатления.

Защо трябва да ограничим гледането на филми и сериали

Гледането на филми и сериали е добър начин за разнообразяване на ежедневието особено, когато сме си у дома през почивните дни, но далеч не е най-добър и оптимален.

В късната есен двигателната активност намалява, за сметка на времето, което прекарваме в леглото или пред телевизора.

И ако опитаме да се разнообразим чрез гледане на повече филми и сериали, това може неблагоприятно да се отрази на психоемоционалното  и психофизическото здраве, да се стигне до депресивни състояния.

Когато се потопим в сюжета на филма или на сериала натоварването на нервната система се увеличава значително.

Натоварват се всички психически процеси, както съзнанието, така и психиката. Ако не ги възстановим чрез друга дейност – общуване, сън, правилно хранене, физически натоварвания, то най-вероятно, ще получим изтощение на нервната система и на психиката.

Кога е най-неподходящо да се гледат филми и сериали

Филми не е препоръчително да се гледат преди началото на работния ден или преди лягане. В зависимост от съдържанието на филма емоциите могат да бъдат както позитивни, положителни, така и негативни отрицателни, прекомерно възбуждащи или обратно, потискащи.

Затова времето за гледане е необходимо да се избере по такъв начин, че да няма излишно емоционално налагане върху следващата ни дейност или действия, и по-точно, върху сън, работа, учене.

Също не е препоръчително да се съчетава гледането на сериали с храненето. По-добре да не се смесват хранене и гледане на филми.

Най-вероятно гледането на филма ще привлече вниманието ни по-силно и може да повлече след себе си или проблеми с храносмилането или неконтролируемо хранене.

Това може да доведе до наднормени килограми, и като следствие до проблеми със здравето, което ще ни направи по-уязвими при наближаващия сезон на грипа. Затова е добре да се поддържаме във форма.