Некрозата на венците – това е патология, която свидетелства за загиване на тъканите. Кои са основните причини за заболяването, симптоматиката, методите за диагностика, а също и лечение и прогноза за оздравяване.

Некрозата представлява патологична форма на клинична смърт, която е причина за гибел на тъканите и части от органите в живия организъм.

Особеност на заболяването е, че симптоматиката е размита, и е трудно да се диагностицира.

Некроза на венците може да възникне заради травми, медицински манипулации при лечение на зъбите, а също и при нарушение на функционирането на организма, заради хронична или остра форма на инфекции, интоксикации, дефицит на витамини и други патологии.

Въздействието на химически вещества, високи или ниски температури, нарушения на състава на кръвта, вредни микроорганизми и редица други фактори, повишават риска от развитие на заболяването.

Много стоматологични заболявания способстват за развитието на некроза. Ако венците ви кървят, неприятна е миризмата от устата или зъбите ви са разклатени, то това може да е признак за развитие на некроза.

Например, заболяването гингивит, без дължимото лечение прераства в хронична форма, която предизвиква язви по венците и разбира се, отмиране на тъканите.

Опасността от некрозата е, че това е необратим процес, тоест загубените клетки не регенерират. Но при своевременно търсене на медицинска помощ може да се преустанови по-нататъшното разпространение на заболяването. Ако това не се направи, прогресиращата некроза води до пълна загуба на дъвкателната функция.

Причини за некроза на венците

Доста са разнообразни. Заболяването може да се появи от механично въздействие, травми, продължително въздействие на студ или високи температури или от притиснати кръвоносни съдове.

Отмирането на тъканите на венците се случва, поради нарушение на нормалния оток на кръвта към клетките на засегнатия участък. Много често засягането на венците се съпровожда с некроза на зъбите.

Зъболекарите различават травматичен, исхемичен, трофоневротичен и токсикогенен произход на некрозата на венците. Исхемичната форма на патологията възниква в резултат на нарушаване на кръвообращението, а трофоневротичната заради нарушаване на инервацията на тъканите на венците. Да разгледаме основните причини:

• Непълноценната хигиена на устната кухина води кървене и подуване на венците, разрушаване на тъканите, закрепващи зъба към венеца и некроза на тъканите;
• Редовното травмиране на тъканите заради лечение или протезиране води до нарушаване на кръвообращението и загиване на венците. Механичното травмиране, заради неправилната захапка, предизвиква възпаление, а ако се остави без лечение и некроза;
• Хормоналните нарушения, заболяванията на кръвта и редица други патологии от ендокринен характер, са причина за дентални заболявания, които без необходимо лечение прерастват в некроза;

Симптоми

В ранните стадии може да не се проявява, но именно при развитието на заболяването се наблюдава загуба на пигментация и блясък на емайла на зъбите, като стават чувствителни към резките промени на температурите, венците кървят.

Лечение на некроза на венците

Съществуват 2 метода на лечение, тоест премахването на некрозата. Терапията може да премине както в условията на стационар, така и под строг лекарски контрол. Съществуват 2 форми на некроза – суха и мокра, нека ги разгледаме по-детайлно:

• Коагулационна /суха/ некроза – представлява постепенно изсушаване на загиналите тъкани и намаляването на техния обем /мумификация/;
• Влажна некроза – съпровожда се с подуване, възпалителна реакция, увеличаване на венеца или тъканите в размер, изразен с хиперемия;