В съвременния забързан ритъм на живот е много важно във всичко и навсякъде да се успява. И не е изненадващо, че в края на деня се чувстваме разбити и изцедени, като лимон.

А когато сме в такова състояние малко остава до разболяването. За щастие, има способ за предотвратяване на развитие на заболяванията в техните начални проявления.

Шуслеровите соли са неорганични вещества, използвани в органичната медицина като метод за активация на възстановяването, което в крайна сметка води до равновесие и на тялото, и на емоционалното състояние.

Използват се като самостоятелно средство, така и в съчетание с други натурални вещества.

Доктор Вилхелм Хенрих Шуслер е създател на терапията с едноименните соли. Именно той доказва, че признаците на недостиг на минерални соли се проявяват първо на кожата, и по-конкретно върху лицето на човека.

Шуслеровите соли са популярни вече повече от 20 години. 12 от основните са били описани от самия Шуслер в неговите публикации по хомеопатия.

Но медицината не стои на едно място – през изминалия век са били открити още 15 допълнителни вещества, изпълняващи подобни на солите функции, като станали допълнение към шуслеровата терапия. Напълно е възможно в близко време списъкът отново да се допълни.

Шуслерови соли – как действат?

Шуслер казвал, че причините за заболяванията е нарушението на минералното равновесие в клетките и тъканите на човека.

Той провеждал изследвания на телата на починали хора и установил 12 минерални съединения, които са същността на човешкото тяло.

Впоследствие тези вещества били наречени соли на Шуслер от №1 до №12. Лекарят установил, че минералните соли са способни да регулират баланса в организма на човека, а техният дефицит може да стане причина за нарушения във функцията на редица органи и системи.

Според д-р Шуслер минералното вещество трябва да бъде набавено по такъв начин, че неговите молекули свободно да преминават през външния слой на устната кухина, ларинкса, хранопровода, да могат да попаднат в кръвта през стената на кръвоносните съдове и да се разпространят по целия организъм.

При такива условия молекулите достигат огнището на заболяването и попълват дефицита на минерални вещества.

Всяка шуслерова сол се назначава при определено заболяване. Заболяването може да се забележи не само по физическите симптоми, но и по изменение на емоционалното състояние.

Например, диарията на физическо ниво се характеризира с подуване на корема, храносмилателни разстройства – всичко това е признак на недостиг на магнезиев сулфат.

На емоционално ниво дефицитът на тази сол се проявява в прекомерно честолюбие, перфекционизъм, липса на жизнени сили. Организмът може да се завърне към норма при попълване на недостиг на минерални вещества.

Как се определя дефицитът на минерални соли?

При недоимък на необходими минерални вещества, който възниква, както при недостатъчно постъпване, така и при нарушеното им усвояване, повишава предразположеността на човека към заболявания.

В своите трудове Шуслер пише, че нарушението на минералното равновесие се случва, поради различни патогенни фактори – начин на хранене, характер на храненето, генетична наследственост и много други.

Между впрочем, към тези фактори се отнасят и душевните терзания, като липсата на признателност, разрушаващи убеждения – „Например, аз всичко трябва да правя на 100% само тогава ще получа признание“.

Изобщо границите на възможностите на човешкия организъм е трудно да се определят. Това е много сложна и тънко настроена система, която може много добре да се справя с краткотрайното огромно напрежение.