Повечето от нас са наясно, че мазните храни трябва да присъстват в ежедневния ни хранителен режим, тъй като те подпомагат абсорбцията на витамините, тоест полезните вещества, в червата, но дали това е така за всички видове мазнини?

На първо място, това се определя от това какъв е самият витамин – те се подразделят на мастноразтворими /A,D,E, K / и водноразтворими /С и от групата В/.

Последните изследвания също показват, че яденето на пресни зеленчуци, гарнирани с малко мазнина под формата на заливка като например зехтин или сирене /например можете да си приготвяте шопска салата/, спомага за абсорбцията в червата на ценните хранителни вещества, които се съдържат в зеленчуците като ликопен и бета каротин.

За тях е установено, че притежават антиоксидантни свойства и могат да предпазват дори и от рак.

Сега, резултатите от ново проучване, публикувано през септември потвърдиха значението на мазнините за абсорбцията витамин D от организма.

В изследването на учени от университета „Тъфтс“, САЩ, са взели участие 50 души на зряла възраст в добро здравословно състояние. Доброволците били разпределени в 3 групи.

Първата група преминала към хранителен режим с прием на витамин D3 и закуска, невключваща мазнини, състояща се от яйчени белтъци, плодове, хляб и сок от червена боровинка.

На втората група закуската, включвала храни източници на мононенаситени /зехтин/, а на третата полиненаситени /царевично масло / мастни киселини.

Целта на учените била да установят дали различните видове мазнини по някакъв начин оказват влияние на усвояемостта на полезните вещества.

На участниците били осигурени обяд и вечеря, включващи храни с подобно съотношение мазнини въглехидрати и белтъчини. Кръвни проби учените вземали от участниците през деня.

При двете групи, на които закуската е включвала мазни храни, била установена 32% по-висока усвояемост на витамин D в сравнение с участниците от групата, които не приемали мазнини.

Когато витамин D3 под формата на хранителна добавка се приема с мазни храни значително се подобрява неговата абсорбция. Но съотношението между полиненаситените и мононенаситените мазнини не оказва влияние на усвояването.

Калцият не е мастноразтворим, така че неговото усвояване не се подпомага от освобождаването на жлъчна течност в тънките черва. Когато консумираме храни източници на мазнини спомагаме за разграждането на самите мазнини и мастноразтворимите витамини.

Учените все пак отбелязват, че е трудно да се определи колко точно мазна храна трябва да се консумира, за да се постигне максимална усвояемост на мастноразтворимите хранителни вещества.

Изследователите препоръчват да не опитваме да си набавяме калций и витамин D чрез хранителни добавки.

И според тях, ако се храним разнообразно, степента на усвояемост на витамините не би трябвало да бъде причина за безпокойство, освен ако, разбира се, не страдаме от заболяване, която засяга по някакъв начин абсорбцията на хранителни вещества в червата.