Зъбите трябва да се мият по 2 пъти дневно, като се използват предмети за хигиенна грижа – това е обща препоръка на зъболекарите, която ни е втръснала.

За това знаят всички, макар и не всички да я следват, но това вече е друг разговор.

Съществуват и по-малко известни препоръки на зъболекарите, но това не ги прави по-малко значими за пълноценна грижа и здравето на зъбите.

Какви са необичайните препоръки на лекарите – защо не трябва да се мият зъбите, докато се взема душ, как да се осигури пълноценно проникване на калций и фосфор в емайла. Защо устата не трябва да се жабури веднага след миене на зъбите?

Калций и фосфор – да осигурим условия за най-доброто усвояване

Калций, фосфор, флуор – основните минерали, добавяни в лечебно-профилактичните пасти за зъби. Това могат да бъдат различни съчетания на минерали, патентовани комплекси.

Да напомним, че емайлът е неорганично вещество – калциев хидроксиапатит. От химическата формула се вижда, че основните вещества са калций, фосфор.

По време на почистване на зъбите елементите на пастата зъби осигурява отстраняване на зъбната плака, освежават дъха, но и осигуряват местно насищане на емайла с минерали. Освен почистването на зъбите непосредствено с паста за зъби, източник на минералите е слюнка.

Калций, фосфор, получени от храните, попадат в слюнката, която ще насища емайла с минерали посредством сложен механизъм.

Именно затова зъболекарите настоятелно препоръчват да следим с какво се храним и да похапваме храни, източници на тези минерали.

Също е необходимо да се обръща внимание на състава и свойствата на слюнката – при недостатъчна обработка пълноценното насищане на емайла е невъзможно.

Но да се върнем на пастата за зъби. За увеличаване насищането на емайла с минерали – калций, фосфор, флуор, манган и калий – необходимо е да се следват няколко препоръки.

Време за почистване

Средно, следвайки всички правила за почистване на зъбите, тази процедура обикновено отнема приблизително 3-5 минути. Това време гарантира не само почистване на зъбите, но и насищане на емайла с минерали.

Не трябва да жабурим устата веднага

След завършване на почистването на зъбите какво правим обикновено? Внимателно, и неведнъж изплакваме устата, усмихваме се в огледалото и тръгваме за работа или се отправяме към леглото.

Това не е правилно. Много зъболекари препоръчват да не се жабури устата след миене на зъбите, а да се остави пастата за няколко минути, достатъчно е само да изплюем пяната.

В някои случаи се прокрадва мнението, че жабуренето на устата след миене на зъбите изобщо не е необходимо. Но въпросът изобщо е спорен.

Ако оставим на повърхността на зъбите пастата за зъби за няколко минути, е необходимо да осигурим по-добро усвояване на калций и фосфор, а също и флуор в емайла. Последният да стане по-здрав и устойчив на кариеса. Тези данни са били потвърдени от клинични изследвания.

Хигиенна грижа за зъбите и тялото

Всяка сутрин бързаме по работа и често закъсняваме в старанието да прекараме по-дълго време в обятията на Морфей.

Именно при много хора този ритъм на живот е създал не съвсем правилен навик – да си мият зъбите под душа.

Зъболекарите казват, че пълноценната хигиенна грижа за зъбите е цял ритуал, изискващ специална подготовка и атмосфера, и е по-добре да се извършва след душ.