Кой ще напълнее по-бързо – този, който обича да похапва овесена каша на закуска или предпочита бял хляб с бекон? Отговорът на този въпрос не е толкова очевиден, колкото ни се е струвало до сега.

Повечето от нас, дори и тези, които не са запознати в детайли с принципите на здравословното хранене, по всяка вероятност са чували, че бързите въглехидрати са вредни за организма.

Смята се, че хората, които се стараят да се поддържат постоянно във форма, трябва да избягват да консумират храни, които ги в съдържат в значителни количества и да залагат на т.нар. бавни въглехидрати.

Опровергана заблуда - от белия хляб се пълнее по-бързо, отколкото от черния 

Ново изследване, публикувано в рецензираното научно издание „Advances in Nutrition” опровергава наложилата се като аксиома сред принципите на здравословното хранене, че от белия хляб, който източник на бързи въглехидрати, се пълнее много бързо.

Заключението от проведеното проучване е, че бързите въглехидрати не способстват за трупане на наднормени килограми по-бързо, отколкото по-бавните.

С храни източници на бързи въглехидрати също можем да отслабнем. Основният е познат на всички ни такъв източник, това е белият хляб, който от много години в Западна Европа и САЩ е демонизиран, а у нас от преди близо десетилетие.

Сочи се за причина за развитие на метаболитен синдром, от който произтичат редица други сериозни заболявания – диабет, атеросклероза и други.

Защо гликемичният индекс вече не е достоверен показател

Делението на храните източници на бързи и бавни въглехидрати е по гликемичния индекс, както на повечето от нас ни е известно от доста отдавна. Колкото по-висок е индексът, толкова по-силно се повишава нивото на кръвната захар след яденето на определената храна.

Бързите въглехидрати в храни като бял хляб и изделия от бяло брашно тип 500 лесно се усвояват и бързо се разграждат в организма до глюкоза. Оттам е и названието.

За разлика от тях, храните източници на бавни въглехидрат като пълнозърнестия хляб и непреработените други зърнени храни – овесени ядки, елда, кафяв ориз, се разграждат в организма много по-бавно.

Така те даряват дълго усещане за ситост, и на теория способстват за понижаване на теглото.

Авторите на научния труд решават да проверят хипотезата дали бързите въглехидрати предизвикват трупане на килограми и повишават ли риска от затлъстяване.

Тази хипотеза се основава на факта, че продуктите с висок гликемичен индекс предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Последното води до образуване на повече инсулин, което в крайна сметка може да предизвика нарушаване на метаболизма, което пък води до затлъстяване.

Също разпространено мнение е, че храните с нисък гликемичен индекс въздействат на организма изключително благоприятно. Това мнение също е решено да се провери от изследователите.

Как да отслабваме с бял хляб и с тестени изделия

Учените анализират 34 изследвания, посветени на храненето, които обхващат общо почти 2 милиона души. Изследователите изясняват как гликемичният индекс на хранителния режим се отразява на теглото на всички участници.

Това е първото изследване, което показва еднозначно, че бързите въглехидрати не ни карат да напълняване неконтролируемо, съобщава един от авторите на изследването.

Въпреки досега господстващата теза, хората, които употребяват храна с висок гликемичен индекс не са по-предразположени към затлъстяване и трупане на килограми от тези, които спазват хранителен режим, който се състои главно от хранителни продукти с нисък гликемичен индекс. Освен това и да ядем повече бял хляб, това няма да ни попречи да отслабнем, ако си го поставим за цел.

Основен извод от изследването е, че гликемичният индекс като мярка за качество на въглехидратите не е толкова важна като определящ фактор за индекс на телесната маса или за понижаване на теглото с помощта на хранителния режим.

Балансираният хранителен режим, който не води до прием на повече от необходимото количество калории, може да включва и храни от бяло брашно, както и бял хляб, които дълго време бяха определяни като враг на стройната фигура.

Необходимо е да се отбележи, че изследването е финансирано от Американски фонд за зърнени храни, който представлява фондация и приема дарения от частни зърнопроизводители.

Това означава, че макар и изследването да е преминало през проверка на достоверност на научните заключения, все пак трябва да се отнасяме към тях с повишено внимание.