Бърза реакция, дълго обмисляне на всяко едно ограничение, въздържание от въвеждане на противоепидемични мерки – какво е най-доброто решение?

Какви са мерките срещу настъплението на COVID-19 на различните държави

Много се изписа по темата за това как отделните държави се опитват да спрат разпространението на коронавирусната инфекция и дали всичко това, което бе приложено у нас, е адекватно на ситуацията или е по-скоро прекомерно. Да опитаме да обобщим.

В Италия може да се отиде единствено до магазина или до аптеката само след попълване на декларация.

Този строга ограничителна мярка бе въведена на 9 март, няколко дни преди обявяване на извънредно положение у нас.

От оперативния щаб също я обсъждаха, но се ограничиха до въвеждане на контрол при влизането и излизането от областните градове.

В Южна Корея се проследяват контактните лица чрез всички технологични възможности, у нас също бе допусната тази възможност с изменение в Закона за електронните съобщения, като предходна и заключителна разпоредба на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение.

Вдигна се много шум в социалните мрежи по повод тази промяна, но и в Южна Корея дори е още по-мащабна, у нас поне се иска разрешение от районен съдия, което не подложи на обжалване, а и не се уведомява засегнатото лице.

В Швеция все още не са затворени ресторантите, макар и министър-председателят на страната да предупреди, че тази „разпуснатост” може да струва живота на много хора и доведе до рязко повишаване на смъртността. В Швеция има и някои особености, които ще коментираме малко по-късно.

Да започнем с най-засегнатата от пандемията държава към момента след изместване на епицентъра от Европа.

САЩ – разнопосочни мерки и нарастване на заболелите

В САЩ заразените са най-много, не е изключено до няколко дни да достигнат и до 500 000, случаите на летален изход към 8 април са около 13 000.

За да спрат пандемията САЩ затварят границите си първо с Китай, откъдето тръгна епидемията, след това и с Европа – вторият епицентър, а също и с Канада, Мексико, Иран и Япония.

Правителството не препоръчва на хората да не се събират на групи от повече от 10 души, а за нарушаване на карантината е предвидена глоба.

В щата Уисконсин е 500 долара или 30 дни арест, а в Уайоминг е до 10 000 долара и затвор до 1 година.

В най-засегнатите щати Ню Йорк, Калифорния и Илинойс бе обявена по-строга карантина, сходна на тази въведена в Китай още в края на януари – излизането от дома е допустимо само за храна и лекарства.

Броят на заразените в САЩ продължава да нараства с много бързи темпове.

Италия – все още се отърсва от пандемията, заразените са по 3000-4000 дневно

Няколко седмици в Италия заразените бяха много повече, отколкото в останалите държави. Това бе първата страна, която задмина Китай по потвърдени случаи.

В началото на март правителството в Рим затвори училища и университети, забранени бяха масовите мероприятия, но италианците много лекомислено се отнесоха към епидемията. Продължиха да се разхождат по улиците и да посещават любимите си кафенета.

Когато започна рязко нарастване на заболелите в началото на март, което доведе до препълване на болниците, тогава се пристъпи към въвеждането на национална карантина по подобие на тази в Китай.

Дори католическата църква отмени службите, както знаем, на всички италианци бе забранено да излизат навън, освен ако не ходят до магазина или до аптеката. У нас тази противоепидемична мярка също бе частично приложена, но в по-олекотен вариант.

Някои кметове си позволиха да въведат вечерни часове в общините, които ръководят, но с последната си заповед здравният министър ги принуди да ги отменят.

Забранени са пътуванията из страната, разходките между градовете не се допускат, както между впрочем и у нас. За нарушение на противоепидемичните мерки глобите са от 400 евро до 3000 евро.

Положителната тенденция в Италия е, че през последните 3-4 дни броят на новите заразените, както и на починалите, остава сравнително постоянен.

Швеция – без ограничения и рестрикции, защо се допуска

Към настоящия момент заразените в Швеция са около 10 000, а населението на страната е над 10 млн., починалите с коронавирус малко над 700.

Голяма част от заболелите са над 50 години, и както и в Италия най-много са смъртните случаи във възрастовата група от 80 до 90 години. Но целта на предприетите мерки в скандинавската страна не е унищожаване на вируса.

Швеция, както и Великобритания в началото, очаква развитие на колективен имунитет, като основната цел е стабилизиране на нивата на новите заболели на дневна база. Така ще бъде намалено натоварването на системата на здравеопазването.

Шведите все пак вземат мерки за ограничаване на заразата и броя на пътниците в метрото в Стокхолм е намаляло с 50%, откакто се заговори за епидемията.

За да разберем максимално добре действията на правителството за справяне с разпространението на коронавирус инфекцията, трябва да обърнем внимание на особеностите на бита на шведите.

Населението на страната е над 10 млн., като в столицата живеят над 1 млн. души, а във втория по големина град Гьотеборг – около 500 000.

По-голямата част от населението на страната живее в малки градчета и в собствени домове, не в големи кооперации и блокове.

Шведите водят по-дистанциран начин на живот, по-изолирани са, може би и заради самия климат, затова и спазването на препоръките за социално дистанциране почти не е променило тяхното ежедневие.

През изминалите месеци в Скандинавия дните бяха кратки и студени, което не предполагаше струпвания на големи групи хора.

В Швеция е високо нивото на доверие към правителството и затова се следват всички препоръки, без да е необходимо да се превръщат в задължителни и да се налагат глоби при неспазване.

Позицията на Швеция по повечето въпроси е придържане към неутралитет, затова и в тази ситуация, когато всички забраняват излизане и разходки, правителството в Стокхолм се застъпва за тезата, че предпазването от заразяване е персонална отговорност на всеки.

Северните народи са дисциплинирани може би повече от нас и затова спазват всичко, което им кажат официалните лица, които са избрали да ги управляват.

Тестването в началото на пандемията в страната бе доста ограничено, правели са се тестове само на тези, които са в тежко състояние. Сега се правят опити за разширяването му.

На 12 март бяха забранени събиранията на над 500 души на едно място, а от 27-мия същия месец бяха намалени до не повече от 50 души.

Детските градини и училищата все още са отворени, хората, работещи в структуроопределящи отрасли на икономиката, продължават да се трудят. Така е и във всички държави, дори и в които има строга карантина.

Не е желателно да се спират от работа, например, работещите в системата на производство и разпределение на електрическа енергия, както и в останалите комунални услуги.

Учениците в гимназиален курс на обучение, както и студентите, са на дистанционно обучение до края на учебната година, като има вероятност онлайн режимът да продължи да есента.

Интересна особеност в Швеция е, че парковете и градинките са пълни с хора, експертите в скандинавската държава не препоръчват да се ограничава физическата активност на чист въздух.

Все пак времето ще покаже дали шведските власти са били прави с по-леките ограничения, макар и заболелите съвсем да не се малко близо 10 000 на фона на 600 у нас.

Южна Корея и Япония

Въпреки че в края на януари, паралелно с бурното нарастване на заболелите в Китай, започнаха да се увеличават и болните в съседните държави, сега се наблюдава стабилизация.

Южна Корея и Япония вече са преживели първата коронавирус пандемия, а на Корейския полуостров преди няколко години се сблъскаха с близкоизточния респираторен синдром и имат съвсем пресен опит как да реагират.

В Южна Корея тестването е доста масово – по най-малко 15 000 теста се правят, докато в Япония, въпреки вялото тестване и многото хора в напреднала възраст, починалите са малко над 100 на фона на близо 5000 заразени от COVID-19.