Тези действия може да ни се струват съвсем обичайни, но ни пречат да се наслаждаваме на живота в пълна степен.

Кои са навиците, които ни теглят към дъното

1.Неспазване на дадени обещания

Много от нас искат от другите да си държат на думата, но някак забравят за себе си. Обещаваме си да започнем да тренираме, правилно да се храним, да се грижим за здравето си, да сменим работата и още много други неща. В този момент емоционално сме постигнали поставената цел, затова изоставяме всичко в самото начало.

Постепенно свикваме с това и губим контрол над собствения си разум.

За да се избавим от този навик, трябва да се награждаваме за всяка цел, която сме успели да постигнем, за всяко пълноценно обещание.

2.Превъртане на будилника

Изключването на будилника или на алармата на мобилния телефон и позволявайки си да поспим допълнителни 10 минути, губим първата битка за деня. Така се настройваме за всевъзможни неуспехи.

Навярно сте забелязали, че спането до обяд не ни зарежда с енергия, а точно обратното – лишава ни от нея. Утрото е най-продуктивното време на деня. Постарайте се да го прекарате с полза.

3.Използвате смартфон преди лягане

Този навик пагубно влияе на здравословното състояние. Синята светлина, изходяща от екрана на смартфона, пречи на образуването на мелатонин – хормон на съня.

Това може да доведе до безсъние, проблеми със зрението, затлъстяване.

Не на телефона 1-2 часа преди лягане. По-добре да почетем книга – такова прекарване на времето ще бъде полезно както за здравето, така и за нашето развитие.

Мисленето е най-трудната работа, затова и с него се занимават толкова малко хора.

4.Обвиняваме себе си за миналото

Всички понякога съжаляваме за миналото, това как мислим и анализираме собствените си постъпки, влияе на нашето бъдеще.

Казвайки, че е трябвало да направите това или онова, вие обвинявате себе си за това, което не е било по план.

Когато кажете – Аз бих могъл да направя това, се обвинявате за изпуснатите възможности, а когато кажем, че сме длъжни да направим това, се виним за недостигът на знания и опит, които биха ни помогнали в тази ситуация.

Подобни мисли рисуват картината на светлото, но реалното бъдеще. Вместо това трябва да се концентрираме върху това, което имаме в настоящия ни живот. Помислете за това, което сте благодарни в настоящия момент. Вместо „А ако бях направил това”, си кажете – Следващият път ще го направя задължително.

5.Съгласяваме се с всичко

Винаги се боим да не изпуснем нещо, да не успеем да направим нещо. Затова и често казваме ДА на всяка появила ни се възможност, дори и да не сме съвсем убедени в правилността на своето решение.

Разбира се, умението да се откъсваме от обичайното ежедневие и да се впускаме в приключения е добра черта. Просто е необходимо да определим приоритетите и да не забравяме това, което е важно за нас, а не за някого другиго.

Животът е достатъчно дълъг, ако умеем да се възползваме умело от него.

Какви са навиците, които могат да доведат до напредък

Да започнем от сутринта. Добре би било да се създадем сутрешен ритуал, да включим в него медитация, за да се успокоим, а също и положителна визуализация, за да се настроим на успех.

Оправяйте си леглото сутрин, това ще ви осигури малко продуктивност. Добре е да се отделят по няколко минути на ден, за да се изпуснем парата – негативни мисли, страхове, тревога. Признайте ги, преценете какво можете да направите, и планирайте тези действия. През деня не отделяйте повече време на такива мисли.

Изключвайте се от ежедневните грижи за 30 минути или час всеки ден. Излезте сред природата, заемете с йога, почетете книга или си поговорете с близките.

Редовно отделяйте време, за да се „подхранвате с енергия”. Например, разговор с интересен човек, позитивен филм, увлекателна книга, концерт, чаша любим чай.

Правете ежедневните неща по нов начин – пригответе неизвестно ястие, измийте си зъбите, като стоите на един крак, минете по друг път за работа. Разнообразието е полезно за мозъка.