Рекордите не спират през тази седмица продължава нарастването на заразените, с отчитането на нови и нови недостигани досега стойности, като случаите за денонощие вече са почти 1500 при над 2000 PCR теста по-малко, което показва нарастване и положителните проби отново до над 20%.

Усложнява ли се епидемиологичната обстановка у нас

Също така може да се определи и като повод за тревога броят на починалите, които достигнат 29 само за денонощие.

Преглед на данните за целия период на пандемията показва, че това е най-високата стойност на случаи на летален изход у нас, като по-ниски пикове на починали е имало на 19 октомври – 22 случая и на 12-ти този месец 23.

Предишен подобен пик с доста по-малко починали е имало през август – на 24-ти, когато са били 18.

Ситуацията у нас,сякаш върви към усложняване – основните показатели, които характеризират епидемиологичната обстановка, са в посока рязко увеличаване и ако през предходното денонощие, въпреки ръстът на новите заразени и нов дневен рекорд, то все пак положителните тестове намаляха.

Съпоставка с данните за заболели от грип и остри респираторни вирусни заболявания през последната седмица, че заразените с тези инфекции са по-малко, отколкото година по-рано по същото време.

От това може да се направи заключение, макар и да е доста спорно, че една част от заразените с коронавирус, всъщност до преди пандемията са попадали в този списък. Също така не е изключено заболелите от грип и остри респираторни вирусни инфекции да са доста по-малко, заради спазването на повече лична хигиена и носенето на маски.

Маските за еднократна употреба да не се носят повече от веднъж

В нова заповед на министър Ангелов за първи път се въвежда правило да не се носят маски, които са за еднократна употреба, многократно, което масово се прави, тъй като така вредата от тяхното носене става доста по-голяма от ползата.

Ако е необходимо по цял ден да се стои с маска и се ползва такава за еднократна употреба, то трябва да се сменя на 4 часа. За маските от плат също трябва да са на разположение 3-4, за да могат да се сменят и след това задължително трябва да се перат.

Проблем през зимните месеци е и тяхното изсъхване, тъй като това може и да не стане за ден, поради постепенното понижаване на температурите.

Приетите в интензивни отделения надхвърлиха 100, излекуваните за изминалото денонощие са 184, а общият брой на хоспитализираните вече е над 1700 или с 200 повече, което е повече от обезпокоително, тъй като немалка част от болниците вече са с изчерпан капацитет да приемат такива болни.

В София се наблюдава спад на новите случаи – под 500 са, но в Пловдив се отчита лек ръст – новите са 147, във Варна има скок – 77 са установените, но все пак са доста по-малко, почти наполовина, отколкото в Пловдивско.

Само 1 област без нови заразени, в останалите 27 всеки ден случаи

60 са новите случаи на заразяване в Сливенско, в Стара Загора спадат до 37, в Шумен са 47, където болниците вече изнемогват да поемат нови заразени.

59 са с COVID-19 за ден в Бургаско, а в Благоевград са 58, в Русе също се наблюдава известен бум, като са установени 54 случаи на заразяване. 43 са новите и в Търговище.

Единствено в област Видин не са установени нови заразени, в останалите 27 области се откриват случаи на COVID-19 ежедневно.

По възрастови групи няма промяна в общата бройка на заразените по ред – най-много са от 50 до 59 г., на 2-ро място – са от 40 до 49 г. и на 3-то са от 30-39 г.

Това може да се приеме, че са хората, които са най-активна възраст, които допринасят за създаването на брутния национален продукт и в интерес на всички те да получават качествено медицинско обслужване, ако се разболеят от COVID-19.

Продължава нарастването и на случаите на заразяване при медицинския персонал, като общият брой вече надхвърля 1700, като най-много са лекарите – над 600, медицинските сестри са близо 580.