Повечето хора се стремят към пълноценна и удовлетворяваща ги работа, но реалността невинаги отговаря на очакванията. Но изследване показва, че работата, която сме имали на 20 и 30 години може да се отрази на цялостното ни здраве след 40-тата ни година.

Хората, които са недоволни от работата си в началото на кариерата си са по-депресирани, притеснени, и страдат обикновено от проблеми със съня.

Според доклад от 2014-та година, повечето американци – около 52%, са недоволни от работата си. А у нас вероятно този процент е сигурно няколко пъти по-висок. Малцина обаче подозират, че това ще има значителни последици за тяхното здраве, по-късно в живота.

Ново проучване, проведено в Щатския университет на Охайо, от Джонатан Дирлам, докторант по социология, има за цел проучването на дългосрочните последици за здравето от нивото на удовлетвореност в работата, или липсата на такова, по-рано в кариерата.

Заедно с друг свой колега, доцент от същия университет по социология, Дирлам използвал данни от проучвания на 6432 американци, за да анализира удовлетвореността от това, което работели от 1979 нататък.

Проучването било национално, а когато започнали участниците били на възраст между 14 и 22 години.
Участниците били помолени да оценят нивото на тяхната удовлетвореност от работата от 1 – не харесвам, до 4 – страхотна работа.

След това резултатите били разделени на 4 категории – постоянно ниска удовлетвореност от работата - 45%, постоянно високо удовлетворение от работата – 15%, в началото висока, но после започнала да намалява.

Изследователите използвали участниците от групата, които били постоянно удовлетворени от работата като контролна. Техните здравословни проблеми били сравнени с тези от другите групи.

При участниците от групата с много ниско ниво на удовлетвореност от работата били установено наличие на депресия, проблеми със съня, и прекомерна тревожност, както и нарушени показатели за психично здраве.

Тези участниците от групата, които започнали с висока удовлетвореност от работата, но впоследствие, с течение на времето, намалявала, е по-вероятно да се сблъскат с проблеми със съня и прекомерна тревога и влошено психическо състояние, в сравнение с контролната група, чиито участници били с постоянна висока удовлетвореност от работата.

Въпреки това рискът от депресия или емоционални проблеми, не бил повишен при тях.

Участниците от групата, които започнали с ниска удовлетвореност от работата в началото на деня, но с времето започнала да се увеличава, нямали никакви допълнителни здравословни проблеми, в сравнение с контролната група.

При доброволците с ниско ниво на удовлетвореност от работата психическото здраве било по-засегнато, отколкото физическото, въпреки че като цяло здравословното им състояние било влошено, като прогресиращи проблеми с гърба и по-чести настинки.

Но пък нямало ефект относно увеличаване на риска от развитие на злокачествени заболявания.

Повечето проблеми с психиката при участниците с ниска удовлетвореност от работата, може да са предвестник на бъдещи проблеми и с физическото здраве.

Повишената тревожност и депресия могат да доведат до сърдечно-съдови или други здравословни проблеми.

Страничните ефекти от неудовлетворителната работа се смекчават от възходящия тренд на удовлетворение от работния процес

Не са наблюдавани неблагоприятни ефекти, когато участниците са започвали работа, когато не ги удовлетворява в млада възраст, но впоследствие са постигнали това задоволство от типа работа, който извършват.

Също така се установява, че кумулативният ефект от удовлетворението от работата се проявява след навършването на 40 години.