Невроза – това е заболяване, което възниква като реакция на психиката на стреса. От него страдат деца и възрастни.

Диагнозата невроза на дете най-често се поставя в предучилищна възраст или по-късно.

От какво се обуславя тази специфика на заболяването? До 3 години децата преживяват процес на адаптация, а впоследствие тяхната психика активно се формира.

Как се проявява невроза при детето? Защо родителите я бъркат с поведенчески проявления?

Какви са причините за невроза при децата

Детска психика и невротични реакции

Когато децата, пораснат тяхното емоционално състояние се променя, възможно е те да се разстройват, да се огорчават, да изпадат в истерии, да се бунтуват.

Всичко това е детско поведение, обусловено от редица причини. Децата търсят себе си, опитват различни модели на поведение с родителите, затова изброените проявления най-често са норма.

Как да разберем, че детето има невроза

Неговото поведение се променя по следния начин:

 • Формират се негативни навици, които родителите по-рано не са забелязвали. Възможно е те да се проявяват във физиологията и психологията на детето. Например, то трепери, скубе си косите, бърка си в раните, наранява си кожата.
 • Детето е агресивно по отношение на възрастни и други деца, домашни животни. Неговите гняв и раздразнение се отличават с драматизъм, не коренспондират със случващото се в действителност. Например, детето може няколко часа да плаче и да крещи по незначителен от гледна точка на родителите, повод.
 • Мъникът става прекалено чувствителен и раним. Родителите започват да разбират, че всички думи се възприемат или твърде емоционално, то не изпълнява прости поръчения, отказва да изпълнява задължения, не желае нищо.
 • Тревога – един от признаците на невротично състояние. Когато детето е здраво, най-често се държи добре и изглежда радостно. Неврозата предизвиква потискане на емоционалната система. Децата в такъв случай не се радват на никого, често плачат, имат много страхове. Например, детето, което никога не се бояло да спи само, иска някой от родителите да е до него, отказва да посещава детска градина. Появява се страх от смърт, раздяла и тъмнина.
 • Децата страдат от невроза при промяна на физическото състояние – по-висок пулс, по-често изпотяване, по-високо кръвно.
 • Познавателната система на детето също страда – трудно запомня учебният материал, престава да задържа вниманието си. Постоянно се разсейва, не може да свърши започнатото.

Отношенията с родителите

Атмосферата в семейството, характерът на общуване на родителите, е отправна точка за търсене на причините за невроза. Каква връзка съществува между възпитанието и детската психика?

Как на децата се отразява всичко, което се случва в семейството?

Когато детето идва на този свят, то нищо не знае за него. Информацията, която получава му се дава от родителите. Трудностите и проблемите в семейството, които могат да предизвикат невротични реакции са:

 • Конфликти, спорове и неразбиране между мъжа и жената;
 • Наличие на други деца в семейството и несправедливото разпределение на вниманието между тях;
 • Раздялата с някой от близките или неговата смърт;
 • Физическо или емоционално насилие по отношение на детето;
 • Силно манипулативно общуване на майката и бащата един спрямо друг.

Когато децата живеят в подобни условия, те изпитват много чувства. Първо, реакциите на възрастните могат да ги изплашат – те не знаят точно как мама и татко ще се помирят след спор, а могат да помислят, че губят един от тях.

Лечение на невроза при деца

При първите признаци на невротични проявления следва да се запише час при невролог и психолог. Лекарят прави диагностика на емоционалното състояние на детето, оценява се нивото на неговата мотивация, помага на родителите да видят детските емоции, страхове и тревоги.

Най-добре е детска невроза да се лекува с помощта на семейна психотерапия.

Родителите не трябва да пренебрегват съветите на специалистите.Направленията, в които следва да работят са подобряване на отношенията с детето, формиране на доверие, по-добро отношение към него.