Намаляването на количеството приемани обезболяващи и противовъзпалителни препарати е много лесно. Изследователи от Университета на Юта твърдят, че за тази цел трябва да слушаме класическа музика.

Как класическата музика помага за обезболяване

Дори за мишките не е чуждо животворното действие на композициите на Волфганг Амадеус Моцарт. След 21 дни прослушване на произведения на гениалния композитор гризачите с увредени лапи, в резултат на порязване или въвеждане на възпалително съединение, успели да издържат на въздействието на високи температури и на натиска на болните лапи със 77% повече, отколкото мишките без музикален съпровод.

Музиката спомогнала за повишаване ефективността на редица лекарства. Например, лечението с ибупрофен с подкрепата на Моцарт способоствало за намаляване на отоците с 93% повече, отколкото само с използване на обезболяващо.

За постигането на тези резултати обаче мишките трябвало да слушат звуци на симфоничен оркестър доста по-дълго.

Изследователите съставили списък с продължителност малко повече от 3 часа, като пускали сонати, симфонии и концерти под съпровод на маестро.

И това списък възпроизвеждали 3 пъти дневно с час прекъсване при средна сила на звука 64 децибела с пикове до 71 децибела.

Моцарт – лечебният композитор

Моцарт бил избран неслучайно. Предварително става ясно, че ритмичното повторение на неговите композиции оказва успокояващо въздействие на нервната система.

Въпреки това точен механизъм за влияние на музиката върху възприемането на болка засега не е ясен.

Предходни изследвания показват, че мелодичните звуци водят до понижаване на хормоните на стрес, сред които кортизол, свързан с възпалението.

Също било установено, че музиката подобрява регулацията на противовъзпалителни белтъци, наричани цитокини, и помага за растежа на нови неврони в мозъка.

Какво ще се случи, ако вместо Моцарт слушаме Вивалди и Чайковски, навярно е неизвестно. За това пък е ясно, че хеви метъл, рап не оказват аналогичен лечебен ефект.

Предходни изследвания пък показват, че класическата музика спомага за стимулиране на умствената дейност. Затова е добре да си пускаме такъв музикален съпровод, когато ни се налага да вършим интелектуален труд.