Нимфоманията е ментално заболяване, изразено в компулсивно сексуално поведение. Компулсиите са действия или ритуали, които човек изпълнява многократно, повтаряйки ги отново и отново, без да получава каквото и да е удоволствие от тях, но без да може да ги контролира.

При нимфоманията човек осъществява своите компулсии под формата на рисково и безразборно сексуално поведение. В научните среди дълго се спори дали това е заболяване или не, но най-новите проучвания водят на там, че нимфоманията е сериозно заболяване.

Нимфоманията може да се случи на абсолютно всеки зрял човек, но опитът показва, че по-голям брой подобни случаи има при жени, както и при хомосексуални мъже. Мъжете и хомосексуалните жени от друга страна много по-рядко страдат от това заболяване.

Терминът “нимфоман” първоначално се е използвал единствено за жени с подобен проблем, но днес с това наименование се обозначава всяко подобно разстройство, без значение от пола на засегнатия човек.

Освен компулсивно сексуално поведение, нимфоманията може да включва проблеми в процеса на мислене, нежелани повтарящи се мисли (обсесии), както и чувства на вина, срам и неадекватност.

Науката все още не може да разбере пълните причини за развитието на нимфоманията. Тя е ментален и емоционален проблем и като всеки друг такъв се отличава с много голяма сложност.

Подобно на други психични заболявания, нимфомания може да възникне в резултат на нещо от околната среда, на наследственост, както и на житейски събития от миналото. Тя може да бъде свързана също и с химичен дисбаланс в мозъка.

Лечението на нимфоманията може да включва психотерапия и медикаменти. Понякога се използват антидепресанти или анксиолитици или антипсихоптици, подобни на лекарствата, използвани за други компулсивни разстройства.

Тъй като натрапчивото сексуално поведение е много рисковано, хората с нимфомания са изложени на повишен риск от развитие на други усложнения, като например полово предавани болести.

Какви са симптомите на нимфомания?

Основният симптом на нимфоманията е натрапчивото сексуално поведение. Това може да се случи заедно с други симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство или други психични заболявания или разстройства на личността.

Симптомите на нимфомания могат да се появяват ежедневно или само от време на време. Понякога някои от тези симптоми могат да бъдат доста сериозни и да включват:

- Затруднена концентрация;
- Чувства на срам или неадекватност;
- Вина;
- Повтарящо се неконтролируемо и натрапчиво поведение;
- Повтарящи се нежелани мисли (мания);

Рискови фактори за нимфомания:

- Случва се основно на хора под 30 години;
- Случва се по-често в семейства, в който има ментални заболявания;
- Хората от женски пол и мъжете с хомосексуална ориентация са по-предразположени;
- В случай, че в миналото е имало подобни случаи, вероятността да се повтори и в бъдеще нараства;
- Емоционалната травма в миналото е силен рисков фактор;
- Високи нива на стрес;

Как да подобрим състоянието си?

Ако страдате от нимфомания най-важни са психотерапията, а може би и медикаментите, но все пак има и други неща, които могат да ви балансират.

Ето някои от тях:

- Придържайте се към балансирана и здравословна диета;
- Ангажирайте се с дейности, които намирате за увлекателни;
- Спете достатъчно;
- Спортувайте редовно;
- Участвайте в групи за подкрепа;
- Търсете подкрепа при приятели и семейство;
- Доверете се на акупунктурата;
- Започнете да се занимавате с йога;
- Пийте ежедневно билкови чайове;
- Отделяйте време за масаж или спа процедури;

Какви са потенциалните рискове от нимфоманията?

Нимфоманията предразполага човек към високо рисково поведение. Страдащите са силно застрашени от заразяване с полово предавана болест. Ако не се лекува, тази болест може да доведе до много други рискове.

Някои от тях са:

- Депресия;
- Невъзможност за справяне с ежедневни дейности;
- Риск от полово предавани болести;
- Загуба на работа;
- Проваляне на връзка и раздяла с партньор;
- Социални проблеми;