Всеки добър психиатър със сигурност знае как да разпознае безпогрешно биполярното разстройство, известно също като маниакална депресия, веднага щом го види в даден пациент. А случаите са много и дори може да се каже, че съвременното общество със своята динамика и постоянен стрес влошава положението.

Също както някога климатът на нашата планета е бил стабилен с дълги и студени зими, следвани от дълги, сухи и горещи лета, то днес сме свидетели на променливо време през зимните месеци с виелици през едната седмица и топло слънчево пролетно време на следващата, следвани от лета с високи температури, но и с внезапни силни бури с поройни дъждове.

Същите резки промени, които наблюдаваме в природата могат да се случат и на човека.

Според учените, глобалното затопляне, замърсяването, промените в околната среда и необузданата динамика на ежедневието могат да предизвикат стресови промени в човека и да се отразят по подобен начин на неговата психика.

И както резките промени на времето са некомфортни за всички хора, така и резките промени в настроението са некомфортни за страдащия от биполярно разстройство.

Когато настроението им се повдигне, те изпадат в състояние на еуфория. Могат да изхарчат много пари, да правят безразборен секс, да стоят будни по цели нощи. От страни може да звучи забавно, но всичко това води до лоши последици за страдащия от биполярно разстройство.

Американски психиатър разказва за свой пациент с биполярно разстройство, който имал толкова много енергия и се чувствал толкова силен, че изпитвал постоянна нужда да преплува езерото в Сентръл парк в Ню Йорк посред зима. В края на краищата човекът имал толкова много наранявания от плуващи във водата боклуци, че се наложило да постъпи в болница.

Когато приключи тази фаза на приповдигнато настроение и изблици на енергия, страдащите обикновено “отиват” на другия полюс, изпадайки в състояние на депресия. Те не могат да функционират нормално, не могат да спят, а други спят твърде много.

Някои не се хранят, а други не могат да спрат да ядат. В края на краищата всички се оказват в много неприятно за тях депресивно, вяло състояние. Най-опасното в такова състояние е желанието за самоубийство, което може да възникне в страдащия. Счита се, че около 25% от всички самоубийства са в резултат от нелекувано биполярно разстройство.

Ето 6 симптома на биполярното разстройство:

1. За да има един човек биполярно разстройство, той трябва да преживява маниакални и депресивни периоди един след друг. Ако човек преживява само депресивни или само маниакални периоди, това не е биполярно разстройство.

2. Маниакалната фаза трябва да се задържи за поне една седмица. Това е период, в който страдащият човек има много висока самооценка, чувства се много силен и всемогъщ, кипи от енергия, чувства, че може да се справи с всичко.

Човекът започва да кипи от идеи, става много разговорлив, а нуждата от сън намалява. В подобно настроение човек лесно може да се забърка в неприятности.

Възможно е да се захване с хазарт или да започне безразборни сексуални контакти. Човек в маниакална фаза на биполярно разстройство наподобява на зависим от кокаин.

3. Фазата на депресия продължава поне две седмици. Човек изпитва ежедневна тъга. Чувството за безнадеждност е постоянно. Способността да се изпитва удоволствие е силно намалена.

Други симптоми са умора, чувство за празнота, твърде много сън или твърде малко. Възможно е чувство за вина, намалена способност за концентрация и самоубийствени мисли.

4. Счита се, че биполярното разстройство има генетична предразположеност, но подробности все още не са известни.

5. Обикновено биполярното разстройство се появява в късните тинейджърски години или ранните 20, макар че има случаи на поява на биполярно разстройство при деца и при хора на 60 и дори 70 години.

6. Страдащия от биполярно разстройство има смесени периоди на депресия и мания, като по време на епизодите на мания не осъзнава, че всъщност нещо не е наред.

Ако подозирате, че ваш близък страда от биполярно разстройство, потърсете съвет от психиатър или психотерапевт. Имайте предвид, че възможностите за успешно лечение са многобройни. Може да се приложи лечение с лекарства, поведенческа терапия или комбинация и от двете.