Повишените нива на кръвна захар може да са признак на захарен диабет. Може ли да се предположи същото, ако кръвното изследване на детето покаже ниски нива на инсулин?

Да опитаме да разберем с настоящата статия.

На какво са признак ниските нива на инсулин при децата

Защо тялото има нужда от глюкоза и инсулин

Един от най-значимите въглехидрати, необходими за жизнената дейност на човек, е глюкозата. В сравнение с мазнините и с белтъчините глюкозата е най-достъпното енергийно вещество.

Лесно се усвоява и бързо се абсорбира в различните биохимични цикли на обмяната на веществата.

Ако глюкозата престане да постъпва в храносмилателната система, то неин източник може да стане самия организъм. Ще се образува от гликогена в черния дроб при неговото разграждане с участие на определени ензими.

Първо глюкозата се използва основно от главния мозък.

За да може глюкозата да попадне в клетката е необходим хормонът на панкреаса – инсулин.

Без инсулин използването на захарта в кръвта не е възможно, тя ще се натрупва в кръвта, което с течение на времето ще доведе до развитие на опасни усложнения.

Историята на откриването на инсулина е много интересна. Немският анатом и хистолог Паул Лангерганс е изучавал структурата на панкреаса и дори защитава през 1869 г. докторска дисертация по тази тема.

За първи път той описва група малки многоъгълни клетки, разположени основно в тъканта на панкреаса.

Тяхната функция към онзи момента е била напълно неясна. Едва след години ще стане ясно, че тези клетки образуват много важни хормони, включително и инсулин.

През 1893 г. е предложено на тези клетки да бъде дадено наименование островчета на Лангерганс. Представляват приблизително 1-2% от цялата маса на панкреаса и се подразделят на няколко типа клетки.

Изминават още няколко десетилетия – през 1921 г. канадският хирург Фредерик Батинг заедно със своя асистент за първи път синтезират инсулин, който се образува от бета-клетките на панкреаса.

Захарен диабет – каква е тайната на заболяването

Докато не проучват връзката между същността на заболяването и не получават инсулин, всички болни от захарен диабет. Те загиват от усложнения на сериозна болест.

Сега всичко се промени – при ранна диагностика и правилно лечение болните от диабет водят на практика същият начин на живот както и всички останали.

Какво е това захарен диабет

Към този термин се отнасят група от метаболитни заболявания, които се характеризират с хронично повишено ниво на кръвната захар, вследствие на нарушение на синтеза на инсулин или вследствие на нечувствителността на тъканите към инсулин – инсулинова резистентост.

Захарен диабет се среща при деца и при възрастни. Последният статистически данни показват, че броят на болните, страдащи от захарен диабет, значително нараства. Към края на 2017 г. те превишиха 425 млн. души, като у нас страдащите от диабет по неофициално са около 200 000 души.

Международната диабетна федерация прогнозира, че към 2045 г. от диабет ще страдат около 630 млн. по света.

Трябва ли да се изследва инсулина в кръвта

Не са малко хората, които си задават въпроса – трябва ли да се изследва нивото на инсулин в кръвта? Някои родители, дори по свое усмотрение, изследват инсулина на децата си и получават тревожни резултати неговите стойности са много ниски.

За диагностика на диабет не е необходимо да се знае какви са стойностите на инсулина, което е доказано от съвременните изследвания. Инсулинът може да се окаже много нисък по данни от изследванията, дори на напълно здраво дете.

Измерването на този хормон може да бъде назначено само при подозрение за инсулинова резистентност, диабет тип 2, но в такъв случай то ще бъде повишено.

Ниските нива на инсулин в кръвта ще са от диагностично значение само в случаите, ако едновременно с това се установи хипергликемия – високо ниво на кръвна захар.

Долните граници на нормата трудно могат да се определят. Доказано е, че децата с висока физическа активност нямат нужда от голямо количество инсулин за поддържане на нормални нива на кръвна захар.

За диференциална диагностика на типовете диабет детето може да има нужда от генетично изследване, с което пациентът се изпраща при акушер-гинеколог.

Захарният диабет не протича безсимптомно. Диабет тип 1 се развива, вследствие на разрушаване на бета-клетките на панкреаса. Защо се случва това?

Точен отговор на въпроса няма. Смята се, че още при раждането някои хора имат генетична предразположеност към болестта, а нейният старт е свързан с въздействието на различни неблагоприятни външни фактори.

Засягат се клетките на панкреаса, които образуват хормони. Резултатът е намаляване на инсулина, а глюкозата в кръвта започва да се повишава. Заради нейното натрупване се появяват тревожни симптоми, които трябва да се знаят от всеки родител:

 • Жажда – детето пие много вода и все е жадно;
 • Често и обилно уриниране;
 • Постоянен глад;
 • Отслабване, което е без причина и въпреки обилното хранене;
 • Намаляване на теглото.

И най-малкото подозрение за началото на развитие на захарен диабет е повод, за да отидем при педиатър и да си направим изследвания.

Поставянето на диагнозата не е трудно за специалиста, но е много важно да бъде проведена своевременно, за да започне правилно лечение.

Подходящата терапия се подбира само и единствено от детски ендокринолог.

За диабет тип 1 основното лечение е инсулиновата терапия. Освен това е важно правилното хранене и редовното физическо натоварване.

Какви изследвания са нужни за диагностика на диабет

Нормалните стойности на кръвната захар при деца и възрастни са следните стойности – 3,3-5,5 ммол/литър кръв. Основни лабораторни изследвания, необходими за диагностика на диабет при деца, са следните:

 • Определяне на нивата на кръвна захар на гладно, ако вече се е развил диабет стойностите са не по-малко от 7,0.
 • Случайно определяне на нивата на кръвна захар без отчитане на храненето е до не повече от 11,1 мл. Ако е над тази стойност то тогава най-вероятно става въпрос за диабет.

В редица случаи се налага определяне на гликиран хемоглобин, който показва нивата на кръвната захар за определен период от време, за последния месец, а също и тест за толерантност към глюкоза.

Резултатите могат да се интерпретират единствено от лекар специалист по детска ендокринология.

Специални тестове, които се попълват от родителите, могат да определят дали детето има вероятност да страда от диабет. Следва да е ясно, че при малчуганите захарната болест невинаги е свързана с неправилното хранене.

Ето и какви въпроси най-често се срещат в такива тестове:

 • Често ли иска да пие вода;
 • Забелязвате ли признаци на сухота в устата често, без да има причина за това;
 • Постоянно гладно ли е детето, никога не успява да се нахрани и иска още;
 • Колко пъти ходи до тоалетна по-малка нужда, повече ли е от 7 пъти дневно;
 • Повече ли е урината, която отделя в рамките на ден, отколкото други деца – на този въпрос може да отговори родителя, ако има по-големи деца, с които може да направи сравнение;
 • Отслабва ли детето противно на очакванията да наддава на килограми с растежа на тялото и то без да има причина за това и дори на фона на по-обилно хранене от нормалното;
 • Бързо ли се уморява детето, чувства ли се постоянно отпаднало;
 • Страда ли по-често от инфекциозни заболявания, в сравнение с връстниците си;
 • Забелязали ли сте дали раните, които получава, когато си играе или пада, да зарастват по-бавно, отколкото на връстниците му;
 • Има ли детето наследствена предразположеност за детето – това означава някой в семейството да страда от диабет или да е развил това заболяване в по-ранна възраст.

Ако отговорите на повече от половината въпроси са отрицателни, то тогава можете да сте спокойни, вашата рожба не я застрашава диабет и най-вероятно е в отлично здраве, няма от какво да се притеснявате и не желателно да го водите по доктори да търсят несъществуващи заболявания. Още повече сега, когато профилактичните прегледи са преустановени като противоепидемична мярка.