Мечтата на всеки човек с наднормено тегло е да яде много, но пък да приема по малко калории.
Разбира се, можем да използваме някои трикове – да хапнем нещо трудно за храносмилане, което заема обем в стомаха, да изпием чаша вода преди хранене.
Но обикновеният средностатистически организъм, който не притежава желязна воля, трудно се поддава на такива трикове.
Това е причината за огромната популярност на нискокалоричните храни.
Какво се подразбира под това понятие и как тази храна влияе на здравето?
Как могат да се намалят калориите в храната?
Всяка храна включва мазнини, въглехидрати и белтъци.
От тази тройка веднага могат да се изключат белтъците, които не се превръщат в мазнини.
Затова и човечеството намери начин за намаляване на количеството мазнини и въглехидрати.
Намаляване на калориите за сметка на въглехидрати
Подсладителите правят храната сладка и са много по-ефективни от захарта.
Само 30 мг аспартам заменят 5 грама от познатия ни бял пясък.
Този подсладител се използва масово при производството на сладки храни с намалено съдържание на калории.
Днес всяко четвърто дете и повече от 41% от възрастните в САЩ редовно употребяват храни и напитки, в които е добавен аспартам, вместо захар.
За последните 12 години този показател е нараснал 3 пъти за деца, а за възрастни 1.5 пъти.
Намаляване на калориите за сметка на мазнините
Храните, ниската калоричност на която се постига за сметка на мазнините, са различни:
• Обезмаслени съдържат мазнини по-малко от 0.5 грама на порция.
Нулево съдържание на мазнини не е принципно възможно, минимумът е 0.5%.
• Храни с ниско съдържание на мазнини имат не повече 3 грама мазнини на 100 грама.
• Понижено съдържание мазнини означава, че в тези храни има 25% по-малко мазнини, отколкото в обикновените им версии.
• Леките храни съдържат 2/3 по-малко калории или с 50% по-малко мазнини, отколкото в недиетичните аналози.
Храна и психология на самозалъгване
Храните с понижено съдържание на мазнини и въглехидрати съществуват и принципно могат да се консумират.
Каква е тогава причината за проблема със затлъстяването?
Методите за самозалъгване, които са разработени и активно се използват от човешкия мозък.
На първи план за него е запасяването с храна за черни дни, а не това да сме стройни в определен момент.
Затова и всячески се стреми да се пребори с поставените ограничения.
Компенсация на недостига на калории
Учените доказват, че хората, които редовно употребяват подсладители, често компенсират „спестените“ калории, набавяйки си ги от други източници.
Мозъкът се опитва да ги залъже, че подсладителите създават такъв минус в калориите, че едно парче торта няма по никакъв начин да навреди.
И жестоко грешат. Икономията от нискокалоричните подсладители не е толкова висока.
Преобладаващият брой подсладители са само 1.5 пъти по-малко калорични от обикновената захар.
Само за сукралозата може да се каже, че е с нулева калоричност, но е прекалено скъпа и обикновено не се използва за производството на храни.
Аналогична е ситуацията и с обезмаслените храни.
Хапваме си поредната кофичка обезмаслено кисело мляко и си мислим, че така зануляваме получените от изядения сладкиш калории.
Проблеми с нарушенията на вкуса
Нискокалоричните подсладители са със съмнителен ефект, тъй като усилват усещането за сладък вкус чрез хиперстимулация на съответните рецептори.
При редовна употреба на подсладители започваме да си мислим, че например, плодовете не са достатъчно сладки, макар и да са с високо съдържание на мазнини.