Дефекти на сперматозоидите в спермата могат да бъдат свързани с различни здравословни проблеми.

Някои от тях са високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, нарушения по жлезите и кожата - доказват най-новите изследвания.

"Дефектите в спермата не причиняват тези проблеми. По-вероятно е качеството на спермата да се отразява върху цялостното здраве" - заявиха изследователите.

"Може да се окаже, че безплодието е маркер за болест като цяло", каза Майкъл Айзенберг, професор по урология в Калифорния.

Спермата е течност, която се освобождава, когато мъжът еякулира. В нея са и сперматозоидите.

Сперматозоидните дефекти могат да повлияят на качеството на спермата.

Сперматозоидните дефекти включват проблеми като твърде ниско ниво на сперматозоиди или такива, които не се движат добре (мотилитет) или пък просто ниско качество на спермата, според американската Асоциация по репродуктивна медицина.

"Има много фактори, които включват цялостното здраве на човека, които се оказват фатални за производството на сперматозоиди" - казва Айзенберг.

Лечение на състояния от типа на високо кръвно налягане, могат да подобрят качеството на спермата, отбелязва професорът.

Айзенберг също така добави, че не е сигурен дали самото състояние, свързано с дефектни сперматозоиди е виновно за тези заболявания.

Той също така има теория, че подобно състояние може да е плод на много други фактори, дори и на прекомерна употреба на някои медикаменти.

"И все пак, много неща не са ми ясни." - допълни Айзенберг.

"Много неща, за които не знам, могат да повлияят над качеството на мъжката сперма. Дори и лечението на някои съвсем странични заболявания може да се окаже фактор" - поясни той.

"Гените също, може би, играят важна роля" - предположи професорът. "Около 10% от мъжките гени са заети с производството на сперма."

"Така че е напълно възможно някои от тези гени да имат провокиращи ефекти върху други жизнени функции."

В изследване публикувано онлайн на 10 декември, станаха ясни много факти относно плодовитостта.

В проучването са участвали около 9000 мъже, наблюдавани от 1994-2014 година за безплодие.

Мъжете са на възраст предимно между 30 и 50 години.

При над 50% от тях проблемите с плодовитостта се дължат на некачествана сперма.

При 44% от изследваните става ясно, че освен дефекти в спермата и нейния синтез, те имат и други здравословни проблеми, като заболявания на сърдечно-съдовата система, повишено кръвно и други.

Айзенберг също така добави, че не е правилно да се гледа само раждаемостта.

Той каза, че за истински здраво поколение, визирайки здрави новородени, без трайни увреждания, е нужно да се обърне внимание и на спермосинтеза.

"Няма как тези неща да стават от самосебе си. Процесът при зачеване и раждане на едно дете е много дълъг. Много по-дълъг от 9 месеца"

"Всичко започва с години назад и опира до въпроса, дали е качествена спермата на мъжа или не е?" - добави калифорнийският професор.

В момента учените водят борба с всички тези спорни твърдения, защото истинската им цел е да подобрят качеството на живот.

Да може да има все повече млади семейства с напълно здрави бебета, повече щастливи майки и татковци.

Специалистите продължават да работят над въпроса дали останалите здравословни проблеми са свързани с дефектите в спермата и ако да, по какъв начин?